Proiect social: preoții caută părinți de împrumut | Turnul Sfatului
 

Publicitate

Proiect social: preoții caută părinți de împrumut

02 Martie 2013 16:08 | Sibiu
Traian Deleanu

Fiecare preot din județul Sibiu va apela la femeile din comitetele parohiale pentru a găsi familii dornice să preia copii abandonați.

În cadrul unui parteneriat cu Protecția Copilului, preoții vor fi informați de cazurile concrete de copii care au nevoie de ajutor.
Doar în primele două luni ale acestui an, 31 de părinți sibieni au solicitat ca ai lor copii să fie preluați în centrele de plasament. ”Din aceștia, 21 de copii au fost preluați de sistemul de stat pentru protecția copilului. Iar după ce am închis această mică statistică au mai apărut alte 13 noi solicitări, deci este o creștere continuă. Capacitățile noastre sunt limitate, deci e nevoie de o implicare mai largă, a unchilor, bunicilor și așa mai departe”, spune Mihaela Tolciu, directoarea generală a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Sibiu.

Scrisori către preoți, întâlniri cu ei

În perioada imediat următoare, conducerea Arhiepiscopiei Sibiului va avea o serie de întâlniri cu preoții din județ. Scopul este de a stabili circuitul informațional, prin care credincioșii să fie informați rapid de situațiile unor copii părăsiți în maternități sau la care părinții vor să renunțe. ”Vom încerca și la țară, nu numai la oraș să discutăm cu oamenii. Noi sperăm ca prin intermediul comitetelor parohiale, formate în special din femei, să găsim oameni credincioși, oameni cu posibilitate și evlavioși, care să poată ajuta astfel de copii. Și eu sunt sigur că după ce îl vor lua și îl vor crește, copilul nu va mai fi părăsit”, spune ÎPS Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului.

Se caută familii de plasament

Cu ajutorul preoților, autoritățile din județul Sibiu speră să descopere nu doar noi potențiali asistenți maternali (persoane angajate cu carte de muncă să preia acasă copii abandonați), ci mai ales familii de plasament. ”Avem nevoie de plasament familial. Acolo, motivația financiară este infimă. Familia care dorește să primească un copil în plasament familial o face cu sufletul, pentru că nu va primi, din punct de vedere financiar, mai nimic. Plasamentul este o măsură temporară, situația fiind evaluată la fiecare șase luni. Din păcate, nu sunt cazuri în care copilul să fie reprimit în familia care să-și fi rezolvat problemele după jumătate de an. Așa avem copii în plasament în vârstă de zece ani, de 16 ani sau chiar de 26 de ani, vârsta maximă la care pot sta în sistem”, mai spune Mihaela Tolciu. Alocația de plasament în astfel de condiții este de 98 de lei, lunar.

Asistenții maternali, rețea îmbătrânită

Asistența socială a județului Sibiu va căuta, cu ajutorul preoților, și noi asistenți maternali. ”Avem nevoie și de asistenți maternali, căci rețeaua noastră este îmbătrânită și lunar se pensionează unul sau doi. Așa se ajunge la situații în care, după 13 ani, copii crescuți de asistenți maternali ieșiți la pensie se reîntorc în centrele de plasament: le este foarte greu", adaugă Mihaela Tolciu, directoarea DGASPC Sibiu.
 

 • "Ne asumăm și noi răspunderea față de acești copii, care indiferent din ce motiv au fost lăsați în spitale, abandonați de mame sărmane pe care nu le putem nici acuza, dar nici scuza. Vom face un apel către cei care pot și au dragoste față de copii", ÎPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului

vizualizari: 1221

Publicitate
.
 •  COMENTARII (7) • 1. gogu (IP 5.15.245.81)

  Cati dintre popi au copii luati in plasament?. (17:10:11)

 • 2. arius (IP 188.193.82.231)

  Dar cate orfelinate a construit Arhiepiscopia? (03:38:24)

 • 3. arius (IP 188.193.82.231)

  Dar cate orfelinate a construit Arhiepiscopia? (03:38:43)

 • 4. eu (IP 5.15.91.211)

  pentru inceput ati putea sa incurajati oamenii sa foloseasca metode contraceptive, dar asta nu se poate pt ca acum 2000 de ani un mosulica a spus ca e pacat (20:40:33)

 • 5. Marcu (IP 86.35.29.32)

  Aplauze pentru initiativa IPS sale,Laurentiu Streza,mitropolitul Ardealului,punct negru ptr.asa zisa "directoare" ca foloseste expresii imprumutate de la sefi de serviciu,folosite de ani de zile,de genul "retea imbatrinita"...nu e originala nici in exprimare,nici in gandire...nu mai vorbim de actiuni concrete... (14:08:17)

 • 6. gogu (IP 89.44.148.57)

  normal ca imbatranita! un om tanar isi cauta o slujba serioasa, in care sa castige, sa aiba si viata personala... daca esti asistent maternal, esti legat de glie... la urma urmei nu suntem noi vinovati ca niste proaste nu stiu ca daca se cracaneaza pot face peste 9 luni un copil... mai bine s-ar face educatie, nu sa plateasca statul bani grei pt. copiii unor fufe! (10:36:50)

 • 7. gogu (IP 89.44.148.57)

  normal ca imbatranita! un om tanar isi cauta o slujba serioasa, in care sa castige, sa aiba si viata personala... daca esti asistent maternal, esti legat de glie... la urma urmei nu suntem noi vinovati ca niste proaste nu stiu ca daca se cracaneaza pot face peste 9 luni un copil... mai bine s-ar face educatie, nu sa plateasca statul bani grei pt. copiii unor fufe! (10:37:19) • Opinia ta:

   
  Nume:
  Comentariu:
  Scrie in CIFRE cat fac:
  patru plus opt?
  Am citit, cunosc și sunt de acord cu Termenii și condițiile site-ului turnulsfatului.ro.
   

PUBLICITATE

Ultimele comentarii

 • sfatul medicului: daca ai tensiune, nu te duci la lucru....»»»

 • compa-nionu: Dar ce te faci daca administratorul de firma...mare...dupa ce i-ti da 4,5%,i-ti taie 5% pe motiv de ...»»»

 • un sibian: o idee EXCELENTA cu sensul unic pe Dragalina...totul este sa stea politia acolo si sa-i oblige sa-l ...»»»

 • @1: Aia care nu au acoperis deasupra capului nu sunt din cauza altora in situatia asta ci din cauza lor....»»»

 • @10: Doamne, dar penibil de frustrat mai ești !!! Ți-ai luat medicamentele?...»»»

 • PMP a luat-o in freza: Partidul Mişcarea Populară să lase demagogia la o parte! În legătură cu solicitarea făcut...»»»

 • george: ia interesativa cu se fac locurile de handicapati pe semaforului e un loc...»»»

 • adiarc: Mediasul are nevoie de un nou primar....arata mai degraba ca un sat cu drumuri forestiere...toate st...»»»

 • PB: Lucrul sub tensiune este admis numai pt. anumite lucrari si numai cu respectarea NSM si a tehnologii...»»»

 • Dorin: Daca nea primar Puica n-are nici un interes si nici "fluxul" nu-l intereseaza de ce nu pleaca ...»»»

Publicitate