Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Parintii care au luat locul Guvernului. Si vor sa plateasca dascalii

Pentru că salariile tinerilor profesori sunt nedemn de mici, asociația părinților ai căror copii urmează cursurile Colegiului Național ”Samuel von Brukenthal” adună bani pentru a-i recompensa pe dascăli. Nu sunt foarte mulți bani oferiți. Dar și așa, statul își face ”datoria” prin instituțiile sale și impozitează și acești bani, oferiți drept compensație la neputința Guvernului.

”Fata mea a terminat cu nota 10 pe linie, totul în limba germană. Dar cum să meargă să predea, când în Zona Industrială Vest i-au oferit de la bun început un salariu de patru ori mai mare”, este povestea unui părinte mândru de fata sa. Aceasta a refuzat cariera de dascăl din motive pecuniare. Decizia tinerei absolvente este grăitoare pentru contextul în care funcționează Colegiul Național ”Samuel von Brukenthal”, unde materiile sunt predate cu precădere în limba germană. Și unde, prin urmare, profesorii pentru discipline precum fizica, matematica sau chimia sunt dificil de convins să predea pentru un salariu de câteva sute de lei pe lună. Și cum guvernele acestei țări nu dau semne că pot rezolva situația, părinții au decis să se implice.

16 procente merg tot către stat

Asociația Colegiul Brukenthal Sibiu a fost înființată de părinți în februarie 2003. Acum sunt aproximativ 700 de membri ”pereni”. Anual, alți 200 de părinți apar ca noi membri și tot atâția renunță la această calitate. Taxa de membru este de 50 de lei pe un an întreg, iar cei care doresc sunt îndemnați să vireze și cele două procente din impozitul anual în conturile Asociației. ”Avem și foști absolvenți care doresc să susțină instituția unde s-au format, nu uită de unde au plecat”, arată Margareta Kamla, cea care conduce în prezent Asociația.
Printre obiectivele asumate de Asociație este și cea de atragere și menținere a cadrelor didactice care vorbesc limba germană. ”Ceea ce este dificil. Acești tineri bine pregătiți și care vorbesc limba germană au oferte pecuniare mult mai consistente decât cele oferite în învățământ. Și atunci, noi ce facem cu copiii? Ajutorul oferit de noi este modic. Oferim tichete cadou, fiecare are o valoare de 50 de lei. Oferim astfel de tichete mai ales cu ocazia sărbătorilor importante, câte putem pentru fiecare profesor, mai ales pentru cei tineri. Încercăm să-i încurajăm”, arată Margareta Kamla. Varianta tichetelor  cadou a fost aleasă pentru că este singura legală. Și, pentru că așa cere legea, chiar dacă suplinesc o ”neputință a statului”, tichetele cadou sunt impozitate cu 16% din valoarea lor.

Și tot în locul statului...

În afara tichetelor – cadou, părinții încearcă să îi stimuleze pe tinerii profesori și prin alte metode.
”Dacă tinerii dascăli sunt dispuși să acorde meditații, o pot face în școală, elevii nu plătesc nimic, iar din fondurile Asociației sunt alocați bani pentru aceste meditații. Considerăm că este un mod organizat de a întări cunoștințele elevilor care doresc acest lucru. În acest fel, despovărăm de cheltuiala meditațiilor și pe acei părinți care nu își permit întotdeauna acest lucru”, mai arată Margareta Kamla.
Pentru că ”nu sunt bani de la buget”, Asociația părinților încearcă să suplinească și alte nevoi financiare ale Colegiului. De la finanțarea premiilor acordate la final de an celor mai buni elevi, fondurile strânse de părinți sunt utilizate și pentru a cofinanța schimburile de experiență la care participă elevii sibieni, în cadrul unor parteneriate cu licee din alte țări. Sau pentru reparații și valorificarea patrimoniului școlii. Sau pentru înnoirea fondului de carte al bibliotecii. Sau pentru cheltuielile generate de anuarul Colegiului și alte publicații ale instituției. Asociația părinților acordă sprijin financiar și elevilor aflați în situații dificile, cazuri sociale semnalate tot de profesori.

Capitulăm?

La Colegiul Brukenthal, șapte dintre cele peste 60 de cadre didactice au sub 35 de ani, iar aproape două treimi din discipline sunt predate în limba germană. Directorul Colegiului, Hermann Gerold, își amintește că instituția pe care o conduce a pierdut jumătate din profesorii ce predau în limba germană în mai puțin de jumătate de an. Se întâmpla în 1990, imediat după Revoluție. ”Din ianuarie până în iunie, când a venit vacanța, 38% din elevi au emigrat alături de familiile lor. Dintre profesori au plecat cam jumătate. Acum avem un colectiv echilibrat”, spune directorul prestigioasei instituții de învățământ.
Despre inițiativa părinților, numai de bine. ”În primul rând este o inițiativă benefică pentru că încearcă, măcar simbolic, să rezolve o problemă foarte gravă. Avem elevi foarte buni, care așteaptă să fie educați într-o altă limbă. Dorim profesori de specialitate, competenți metodic, pentru discipline precum matematica, fizica sau chimia, de exemplu, care să poată preda și în altă limbă decât cea oficială a statului. Noi avem tineri care îndeplinesc aceste criterii, dar cine este dispus să lucreze pe un salariu de 800 de lei lunar având astfel de competențe? Au pretenții salariale de două-trei ori mai mari, ceea ce este normal. În acest caz, ori capitulăm, fie încercăm să facem ceva. Părinții elevilor din Colegiul nostru, măcar simbolic, încearcă”, apreciază directorul.

Tânăr profesor. ”Uneori e ca și cum ai primi ajutoare”

Tinerii profesori din cadrul Colegiului ”Samuel von Brukenthal” sunt, la fel ca ceilalți dascăli, oameni verticali, demni. Și este dificil să discuți cu ei despre sprijinul pe care părinții încearcă să îl ofere, chiar dacă gestul este făcut cu bune intenții. Tocmai de aceea, profesorului cu care am discutat nu i-am cerut să își facă public numele. ”Gestul părinților este un model de decență în gândire. Reflectă un anumit grad de cultură al părinților care înțeleg faptul că cine rămâne în învățământ alege un salariu mizerabil pentru tot restul vieții. Și, în aceste condiții, el educă generații întregi, crește copiii aceste țări”. Tânărul profesor recunoaște că nu este tocmai ușor de acceptat gestul părinților. ”Știți, e ca și cum ai primi ajutoare. Este un pic jenant. Dascălii sunt o categorie care ar trebui să fie privilegiată, dar... Este foarte greu să găsești calea elegantă de a ajuta tinerii profesori”.
Situația delicată este recunoscută și de părinți. ”Este greu să explici unui profesor bunele noastre intenții. Nu vrem sub nicio formă să jignim”, arată Margareta Kamla. Asociația părinților are puși deoparte și bani pentru ”zile negre”. ”Dacă se întâmplă să nu mai fie bani pentru salarii. Avem un fond rezervat pentru astfel de situații. Pot apărea, din păcate, oricând, s-a văzut recent la alte licee”.

Chiria Parohiei, merge tot către Asociație

Clădirea în care funcționează Colegiul ”Samuel von Brukenthal” a fost retrocedată vechilor proprietari, adică Parohiei Evanghelice C.A. Sibiu. Chiria lunară, stabilită pe baza indicatorilor stabiliți prin hotărâre de Guvern, este de aproximativ 12.500 de lei, lunar, plătită din bugetul local al Sibiului. Din această chirie, reprezentanții Parohiei Evanghelice au hotărât de la bun început ca 47% să fie direcționați către un fond separat, care să fie folosit pentru lucrările de întreținere ale clădirii. De anul trecut, și restul de 53% de procente au fost ”întoarse” de către Parohie, fiind redirecționate în conturile Asociației formate de părinți. ”Și anul acesta am hotărât același lucru, ca restul de bani din chirie să fie redirecționați către Asociația părinților, pentru a susține tinerii dascăli. Dorim ca educația elevilor acestui Colegiu să se desfășoare în condiții bune. Iar cu un salariu de 700 și ceva de lei plătit unui dascăl tânăr nu te poți aștepta la cine știe ce performanțe. Și nici nu dorim ca profesorii aceștia să fie nevoiți să caute mereu alternative pentru a mai câștiga niște bani. Nu este normal. Tocmai de aceea încercăm și noi să ajutăm cum putem”, spune Killian Dörr, prim-preotul Parohiei Evanghelice C.A. Sibiu.
 

Decât să stăm cu mâinile încrucișate, să ne văităm, mai bine facem ceva. Nu este normal momentul pe care îl trăim, nu putem nega evidența, dar normal este și să facă fiecare ce poate face. Iar dacă intri în Colegiul Brukenthal și îl compari cu alte instituții de învățământ, vezi diferența. Vrem să le arătăm și copiilor că se poate. Nu numai să ne plângem”, Margareta Kamla, președinta Asociației Brukenthal Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

40 comentarii

ATENTIE!!!

Acum 10 ani

Sa nu va umfle DNA-ul, ca nu pare prea legal ce puneti la cale. Dar e treaba voastra, va asumati.i Daca incalcati legea, veti plati drastic.
Raspunde

Helmut Dietrich

Acum 10 ani

Nu mai asteptati miloaga politicienilor. Mutati-va din tara! O sa ramana Romania tara politicienilor si a \"batraneilor\". Cei destepti au plecat deja. Au mai ramas doar copii celor de \"bani gata\" si cei fricosi. Nu se poate ca unui puscarias si unui caine sa i se aloce mai multi bani decat unui profesor, unui copil sa i se aloce 42 de lei, iar un sef de institutie bugetara (Autoritatea de Supraveghere Financiara) sa ia pe luna cati 120 de profesori la un loc!?! Felicitari pentru initiativa! Problema e ca se incalca art. 4 din constitutie: (4) Invatamantul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acorda burse sociale de studii copiilor si tinerilor proveniti din familii defavorizate si celor institutionalizati, in conditiile legii.....
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

Total ilegal şi iraţional. Sper ca instituţiile statului ( politia, DNA) sa-si faca datoria.
Raspunde

luni

Acum 10 ani

intr-adevar salariile profesorilor - si in special a celor debutanti - sunt mici...dar aceasta metoda poate sa-i nemultumeasca pe ceilalti profesori din sibiu, care ar merita si ei o incurajare financiara...cel mai bine ar fi sa creasca grila de salarizare pentru toti, altfel Brukentalul va fi din nou altfel....oricum, numarul de etnici germani e fff scazut, si tot copiii romanilor invata acolo
Raspunde

www

Acum 10 ani

De ce, e foarte buna aceasta initiativa ! dar e jenant si umilitor, in acelasi timp, pentru corpul profesoral, care si-a pierdut pozitia sociala, pe care nu cred ca si-o va mai recuceri vreodata la cum merg lucrurile in tara.
Raspunde

bagati-va mintile in cap!

Acum 10 ani

nu asta e solutia. ce propuneti voi vine in totala contradictie cu legea. practic e evaziune fiscala. si va intreb: care e diferenta dintre voi si dei care fac aceeasi evaziune de zeci de ani - motiv pentru care tara asta e atat de saraca? adica, indemnul vostru este: hai sa ne descurcam fiecare cum poate si sa nu mai platim taxe si impozite pentru ca oricum statul nu face nimica pentru noi, asa-i? nici Killian nu-i mai breaz - \"intoarce\" banii parohiei catre asociatie pentru ca are copii la bruk. mai ganditi-va putin. si da, e adevarat ce spune 2 - nu va (mai) tine nimeni cu forta in Romania. Plecati dragilor la Londra cu Wizz (179 lei biletul) sa va vad cum performati acolo. mama vostra de nenorociti! nicio diferenta intre voi si becali - aceeasi gandire!
Raspunde

vamesu

Acum 10 ani

platiti taxe si impozite ca acolo-i jaf,nu-i mai intreaba nimeni ce fac cu banii -nema transparenta
Raspunde

Toţi tâmpiţi

Acum 10 ani

Băi oameni buni de mai sus, sunteţi cu toţii bătuţi în cap. De ce să fie greşit ce fac părinţii? E exact ceea ce e necesar în România: SCHIMBARE DE JOS ÎN SUS. Voi toţi vă aşteptaţi să fie invers, să vă bage cineva în sacoşă. NU! De la comunităţile locale trebuie să plece totul. Da, cu toţii plătim o grămadă de impozite la centru, din care ar trebui să se finanţeze salariile profesorilor. Dar dacă statul nu îşi face treaba, stăm şi ne lamentăm?Aşteptăm să nu mai avem profesori? Pe termen lung profesorii mai buni sunt atraşi în unele centre, iar presiunea pe stat creşte ca şi în alte zone condiţiile salariale să se îmbunătăţească. Vedeţi de ce ar fi mai bună autonomia locală? În Elveţia totul se bazează pe acest principiu şi mergeţi să vă convingeţi cum arată acea ţară. Şi de ce naiba să fie evaziune? Se plăteşte cota unică de impozit pe acest venit. Şi Helmuth Dietrich, află că eu nu sunt nici copil de om cu pile sau de bani gata. Şi dumneata de ce mai stai dacă ţi-e aşa lehamite. Mergeţi învârtindu-vă ăştia care nu mai vreţi să staţi în ţară. Cu aşa atitudini ca ale voastre numai rău faceţi dacă rămâneţi
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

8, ai perfectă dreptate. Așa este, de la noi trebuie să plece schimbările pentru că de la hoții de sus, nicio șansă. <br> Autonomie locală urgentă și cât mai largă. Doctorii, profesorii și șerifii locali trebuie să fie plătiți de comunitățile locale, nu de la centru.
Raspunde

@9

Acum 10 ani

sunt si eu de acord ca asa ar fi bine sa functioneze lucrurile. dar, pana nu va functiona autonomia locala asa cum vrem noi, masurile descrise in articol sunt in afara legii. stiu ca nu va place ce cititi - nici mie, dar asa este.
Raspunde

@@@

Acum 10 ani

La Bruck se ofera stimulente consistente dascalilor, si nu doar celor tineri pt. ca sunt putini tineri! De Craciun sau cu ocazia aniversarilor dascalilor se ofera cadourisi chiar bani numerar, nu sub forma de tichete! Voi scrieti asa un articol dupa ce a fost scandalul cu invatatoarea de la Bucuresti... Poate se autosesizeaza vreun for si iese cu cantec!
Raspunde

tin

Acum 10 ani

Ce sistem ticalosit...care scoate absolventi de nota 10 cu grave deficiente in comunicarea in limba germana ...aceasta asociatie poate functiona intr un sistem privat....Brukul este un liceu de stat ...din cate stiu eu...notele se dau in functie de aportul paringilor cu bani....rusine pentrui invatamantul romanesc....acum ca stiu ca oficial functioneaza asta in bruck fac plangere la dna....
Raspunde

tin

Acum 10 ani

Daca faceti un mic calcul vedeti ca pe luna unui profesor nu ii revin nici 50 de lei...Asadar, motivatia pentru care aceasta asociatie a fost constituita este una falsa. Incercam - sa ce???- Cat ar trebui sa primeasca un profesor ca sa ramana in sistem>>>greu de raspuns la inbtrebarea asta... greu de inteles si ce se face in aceasta asociatie care, dupa parerea mea vine sa promoveze invatamantul pe pile, relatii, bani , spaga...Nu de asta fugim, oameni buni? Nu mai sunt profesori sa predea in germana>>>foarte bine , sa predea chimia, fizica si alte materii in romana...Care ar fi problema???? Este un precedent periculos ce faceti voi , la adresa celor ce nu au banii necesari sa intre intr-una sa joc.,.teribil de periculos pentri copii nostrii in primul rand...Se inghesuie toti sa mearga la Bruck dintr-o pasiune si moda pe care nu o inteleg ca doar nu conteaza diploma, conteaza atestatul de limba germana....in final si asta se obtine fara sa cumparam profesorii ca sa ne dea copiilor note mari!!!! un sistem periculos si tind sa cred ca se va extinde , daca nu deja s-a extins si in alte scoli, licee...Alooooo , nua sa vreau sa invete copilul meu... \\daca in clasa cu e e un copil de patron cu bani multi ala va da nu 50 de lei pe an ci poate 5000 lei pe an....copilul lui va fi tot timpul in avantaj...ca ce dracu...oameni suntem...hai s afim seriosi....de aceea am intalnit atatia absolventi de bruck nu nota 10 si vorbitori mediocrii de limba germana.... Nu lasati sa se contunue asa!!! Daca va pasa de viitorul vostru si al copiilor aceasta moda trebuie sa dispara...sunt curioasa cum se descarca asociatia de acei bani pe care chipurile ii stringe pentru profesori>??? In baza la ce act??? o asociatie are cu totul si cu totul alte destinatii nu s asponsorizeze o cancelarie , care oricum da meditatii la clase intregi... Domnule director de la Bruck...cei care am fost candva elevi acolo nu sunt deloc mandrii de ceea ce faceti....si ceea ce fac si gandesc profesorii , parintii....e periculos...ati deschis o caracatita care trebuie taiata din temelii
Raspunde

Abordare greşită

Acum 10 ani

Voi ştiţi ca la Universităţi de tradiţie din Statele Unite se practică aceeaşi chestie? Adică sunt donatori care finanţează anumite proiecte, şi da, chiar şi în cazul în care odraslele lor studiază acolo. Nu înţeleg de unde atâta agitaţie. Nu obligă pe nimeni să fie înscris în asociaţie şi să dea ăştia 100 de lei. De ilegalitate nu poate fi vorba, cum scriu unii pe aici!Aberaţi oameni buni! Şi până la urmă chiar credeţi că ar conta dacă unii iau note mai mari şi alţii mai mici. E fix pix! Chiar nu mă interesează ce note are copilul dacă chiar ştie ceva! Concurenţa pe note e o reminescenţă a unui sistem bolnav de învăţământ.
Raspunde

15

Acum 10 ani

Foloasele necuvenite si evaziunile fiscale-s cam penale. Ar cam trebui puscarizati si aia care dau si aia care iau.
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

14, încă o dată ai perfectă dreptate. Așa te vreau, dă-le la gioale frustratilor egalitariști și anacronici, pe deasupra. <br>Chapeau bas!
Raspunde

abordare si mai gresita

Acum 10 ani

nu e vorba de concurenta pe note ...e vorba ca ne subjugam banului... in schimbul confortului ca va fi mai bine pentru copilul meu... Nu comparam Statele Unite dar si acolo universitatile de presitgiu sunt particulare...intr-o scoala particulara e ok...poti face asta...intr-o scoala cu invatamant de stat nu e ok... nu se admit asemenea practici...pai hai in 2-3 ani sa declaram Brukul insolvabil si sa il transformam in liceu privat propietari cei 700 de insi din asa zis-a asociatie, care fie vorba intre noi, nu figureaza oficial la Primarie. si cei 700 de insi sa conduca liceul...ca ei platesc... si tot ei sa dea afara profesorii care nu multumesc odraslele...si tot ei sa angajeze profesori ...si tot ei sa dea majorari si bonusuri...si tot ei sa dea prime de vacanta...s.a.m.d...voi va auziti oameni buni??? va dati seama ce horror ati nascut pentru ca ati sprijinit aceste fapte... hmmmm cred ca cei din presa abia asteptau un al doilea caz de scandal...hmmmm...Am spus ca e clar , nu notele conteaza dar.... cu ce tupeu atunci dascalii isi mai profeseaza meseria in mod echidistant si cat mai obiectiv? cum? pai nu vina ma-sa odraslei cae a contribuit cu vreo 100 milioane sa ulre in capul profesorului pentru notele primite???pai nu e deja scoala transformata in miros de bani??? asta ne trebuie ? parinti care sa plateasca profesori si care eventual sa le si spuna profesorii subiectele de bac...ca doar ce??? am dat bani pentru loaze... R U S I N E....
Raspunde

abordare si mai gresita

Acum 10 ani

asta nu mai e scoala e comert , vanzare cumparare de asa zisa onoare a profesorului, care o sa se simta mult mai onorat cu buzunarul plin...pai nu au ce cauta in invatamant oameni ca astia... intr-o societate normala... dar cum noi nu o vrem normala....da: copilul meu a absolvit cu 10 la Bruk...si daca il intebi ceva in germana nu mai stie nici verbul la viitor sa il puna in propozitie...Aloooooooo profesori de la Bruk...sper ca macar unul din voi sa citit ce scrie aici... Cu bani credeti voi ca se cumpara onoarea invatamantului??? Cu bani???ce *** a facut Gigi cu bani? il vedeti unde e acum cu banii lui cu tot...? treziti-va fratilor, ati luat-o razna rau...credeti voi ca opentru 50 de lei pe luna de profesor se va ajunge la performanta? Cei ce vor intra in sistemul mafiot al acestei asociatii peste vreo 4 ani cati bani ar trebui sa dea ca sa fie multumit profesorul ce va fi la acea ora??? si credeti ca va fi multumit??? Sunteti pe drumul gresit romani... crezand ca asa odrasla voastra va invata germana....
Raspunde

Totul a plecat de la primar.

Acum 10 ani

Totul pentru Bruk ...... romanii au ce merita
Raspunde

abordare si mai gresita

Acum 10 ani

nu stiu daca totul a plecat de la primar...mai degraba totul pleaca de la parinti influenti care isi vor odraslele de 10 ca numai asa pot trai in lumea lor bogata si profesori , care pentru 1000 de Euro cad pe spate si uita de profesiunea lor si de motivul pentru care au ajuns candva in invatamant... Imi amintesc invatatoarea si profesorii ce i-am avut , tot intru-un sistem cu predare in limba germana, culmea...imi amintesc ca acestia aveau salarii mult mai mici decat parintii mei muncitori in fabrica...Asta era pe timpuri, acum peste 30 de ani... Acum de fapt ce a aparut...mandria de a fi de nota 10 ...si atunci hai sa facem o asociatie prin care noi cei 700 de puternici sa cumparam profesori...RUSINE!!!! nu exista roman de nota 10 la germana , la fel cum nu exista german de nota 10 la romana...sa fim seriosi....Nota 10 azi e 8 de altadata...se stie asta...in loc sa muncim pentru performanta copiilor...platim sa le fie evaluarea umflata...offff trist....am ajuns
Raspunde

abordare si mai gresita

Acum 10 ani

eu una am banuit ca exista acest sistem in bruk...pentru ca trebuies a stiti nu au toti parintii acces...am banuit... dar nu am crezut..ma bucur ca acest articol mi-a confirmat banuiala....Faceti ca imediat sa dispara aceasta caracatita
Raspunde

Alte donaţii

Acum 10 ani

Ar trebui chiar şi investitorii de pe plan local (cum e de exemplu Continental) să contribuie şi ei cu câteva mii de euro pe an, că au de unde şi interesul e şi al lor să aibă forţă de muncă grăitoare de limba lui Ghiothe.
Raspunde

abordare si mai gresita

Acum 10 ani

Investitorii din Sibiu nu au nevoie de vorbitori de limba germana in masa...au 2-3 pozitii deschise de fiecare pentru asta...nu mai mult...in rest limba oficiala e engleza...de ce ar investi in sistemul de invatamant din romania?
Raspunde

monique

Acum 10 ani

Recunosc ca aceasta masura nu e tocmai perfecta, mai ales dpdv al demnitatii dascalilor, dar e o masura provizorie, pana cand se vor \"normaliza\" lucrurile in aceasta tara trista, plina de umor. Ma intreb insa daca TOTI parintii doneaza de buna voie si nu s-a creat cumva o presiune din partea grupului. Am auzit unele marturii din partea unor parinti cam nemultumiti. Personal, as dona din toata inima, atat cat pot, dar as vrea sa am convingerea ca nimeni nu este supus vreunei presiuni. Cat despre amenintarile cu DNA, Politie, etc. VAX! Sunt discursuri care mustesc de invidie...
Raspunde

@24

Acum 10 ani

astia cu amenintarile cu dna,politie etc,nu-s sibieni,iar scopul lor e cu totul altul-asta e masca de suprafata
Raspunde

abordare si mai gresita

Acum 10 ani

Uite ca cei care tin sa informeze DNA-ul sunt chiar 100% sibieni, si mai mult de atat absolventi de Bruk... aceste practici cu asociatii si alte chestii de acest gen sunt practici sudiste , venite de la mitici, menite sa atinga verticalitatea ardeleanului si onoarea profesorilor....nu am alt scop decat sa inlatur aceasta practica nesanatoasa...
Raspunde

abordare si mai gresita

Acum 10 ani

nu e vorba de amenintare dar daca nu se intelege cat e de nociv sa produci asemenea fenomen atunci poate se intelege cat e de usor in ziua de azi sa te plangi la DNA...astia actioneaza nu glumesc...
Raspunde

abordare si mai gresita

Acum 10 ani

cei ce cred ca in spate e un must de invidie ...se insala... am copii la Bruk..nu fac parte din aceasta clica...si nici nu o admit...deci nu am de ce sa aduc invidie....cei ce cred asta sunt parveniti din clasa celor ce au fost frustrati de note mari in trecut si acum doresc copiilor lor succes cu orice pret...chiar si cu pretul cumpararii lui...uitand ca fac rau in felul asta de fapt propriului copil....
Raspunde

Bsi_Hermannstadt

Acum 10 ani

Inainte de a da cu parerea, ar fi util studierea modului cum functioneaza asociatia, si trbeuie vazut spiritul in care a luat fiinta: nicidecum sa conduca liceul, ci sa asigure un cadru decent de invatare pentru copii. Cand lucrurile o iau pe aratura, atunci cu sigurnaat vor interveni inspectoratul scolar si alte institutii abilitate.
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Băi, ăștia care aveți numai DNA în cap, e bine să știți un lucru, că nimeni nu mă împiedică pe mine să dau bani cui vreau eu cum tot așa nu mă împiedică să primesc. Dacă veniturile sunt evidențiate în fișa fiscală și se plătește impozit, adio și n-am cuvinte. <br> Pârâcioși comuniști, ce sunteți.
Raspunde

abordare si mai gresita

Acum 10 ani

ba abordarea ta cu banii este comunista si gresita si acesta acceptare ca totul se cumpara cu bani e comunista si gresita...Bsi Hermannstadt... lucrurile au luat-o deja razna...si asociatia aceasta nu este legal constituita
Raspunde

abordare si mai gresita

Acum 10 ani

e de datoria noastra sa oprim tavalugul care se numeste plata profesorilor de catre parinti , inainte de a fi prea tarziu...unde va e capul mai oamenilor????
Raspunde

@30

Acum 10 ani

Dar nici pe DNA nu-l oprește nimeni să te salte de nu te vezi pt dare de mită,comunistule,las-o că măcăne postacule!
Raspunde

@30

Acum 10 ani

Daca se plateste impozit pe aceste incasari - totul ok! Da-mi voie sa cred ca, pana acuma, nu s-a platit impozit. Si inca o observatie, generala: comparatia cu sistemul educational din SUA nu e la locul ei. In primul rand, hai sa ne vedem lungul nasului, si eventual sa ne comparam cu Bulgaria sau cu Ungaria. Doi, in SUA, persoanele bogate care finanteaza sistemele de invatamant o fac intr-un cadru de transparenta totala, intr-un sistem bine pus la punct din punct de vedere juridic. Trei, in SUA calitatea persoanelor implicate in sponsorizarea si sustinerea financiara a invatamantului este la cu totul alt nivel: nu poti compara familia Ford cu familia Carabulea - niciodata!
Raspunde

abordare si mai gresita

Acum 10 ani

@30 asa e:) sper ca fie cati mai multi care sa gandeasca asa...altfel ne ducem dracului de rapa ca societate si ca fiinte umane, dornice de progres...
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Ford a fost ca Carabulea (scuzați cacofonia) dar Carabulea nu va fi niciodată ca Ford.
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

34, și în România există cadru legal bine pus la punct, și în România lucrurile se fac transparent ca dovadă că citești în ziar despre acțiunea părinților. <br> Și ia nu mai fi așa modest și compară-te cu America, că acolo vrem să ajungem, nu în Bulgaria sau Ungaria, bleah.
Raspunde

abordare si mai gresita

Acum 10 ani

ca sa ajungem ca in america trebuie sa fim cinstiti cu noi insine...ori asta, nu prea ne caracterizeaza...
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

Pentru 36. joseph (IP 86.34.5.101): Famila lui Ford nu era asezata la inceputul sec.XX in Tigania de Teresianum..Burgertor-Ziganie....Adressbuch Hermannstadt e o buna sursa...
Raspunde

Pt. Joseph

Acum 10 ani

Cu tot respectul, matale ai auzit de mita? Acsete cadouri in bani sunt stimulente cu iz de mita...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus