Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

"Frumos. Ceramic. Folositor" - un altfel de targ al olarilor in Dumbrava Sibiului

Muzeul ASTRA organizează în perioada 24-28 iulie, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului cea de-a doua ediţie a Târgului internaţional „Frumos. Ceramic. Folositor – Ceramica de Chirpăr şi Marpod”. Pe parcursul celor trei zile, 15 olari din Ungaria, România şi Bulgaria se vor întrece la roata olarului şi vor găti pe vatră deschisă, în vase de lut, reţete tradiţionale. Un juriu format din specialişti din ţară şi din străinătate, va desemna cei mai buni olari şi cei mai buni bucătari.

„Manifestarea abordează un altfel de târg al olarilor, şi dezvoltă un concept inovator, de derulare a unui târg de meşteri, cu implementarea segmentelor de olărit şi gătit, având drept tematică revitalizarea unor vechi centre de ceramică de pe Valea Hârtibaciului, Chirpăr şi Marpod, astăzi inactive”, spun organizatorii.

Manifestarea va începe vineri, 25 iulie, la ora 9:00, la Centrul Astra pentru Patrimoniu, cu o masă rotundă cu tema „Ceramica de Chirpăr şi Marpod între estetic şi funcţional”, organizatorii găsind astfel oportunitatea dialogului interdisciplinar între meşterii olari şi cercetătorii în domeniu din cele trei ţări participante. Vor avea loc schimburi de cunoştinţe, informaţii şi experienţe între meşteri şi specialişti, privind materialele şi tehnicile folosite, precum şi marketingul produselor.

Una dintre temele de actualitate, care vor fi abordate, tratează adaptarea metodelor de producere şi ornamentare a ceramicii la cerinţele internaţionale, şi anume înlocuirea treptată în cazul ceramicii de uz gospodăresc a smalţurilor plumbifere cu smalţuri ecologice, în conformitate cu normele europene în vigoare, dar păstrând în acelaşi timp caracterul tipologic şi stilistic al zonei de provenienţă.

„Târgul va combina latura expoziţională şi comercială cu demonstraţiile practice de olărit şi de gătit în vase ce respectă condiţiile ergonomice şi de non-toxicitate, care din păcate momentan, pe piaţa românească, nu sunt criterii prioritare nici pentru meşterii olari autohtoni, nici pentru publicul neavizat. Demonstraţiile de olărit şi gătit se vor desfăşura între orele 10:00 şi 19.00, în zona Târgului de ţară. Vă invităm cu drag să cumpăraţi vase frumoase, bine arse, în care mâncarea îşi păstrează în întregime gustul natural”, a declarat Karla Roşca, muzeograf coordonator al evenimentului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus