Duminică,
05.05.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Biserici de vanzare. Se pot achizitiona cu 22.000 euro bucata

Există o firmă în judeţul Sibiu care construieşte case de lemn, cabane şi mai nou biserici. Practic orice sibian îşi poate cumpăra o biserică cu 22.000 euro. Dacă sibienii nu se numără încă printre clienţii firmei Homelemn din Avrig, unii avrigeni, precum şi o parte dintre proprietarii cabanelor de pe Valea Avrigului, şi-au comandat o biserică, iar din iulie în ea se oficiază slujbe. Constructorul bisericii, Neluţu Aftode, povestesteşte că până să i se propună ridicarea unui lăcaş de cult, nu s-a gândit niciodată să încerce să construiască una, şi chiar dacă munca a fost mai „solicitantă, iar la partea de acoperiş mult mai greu de realizat o sumă de detalii”, se bucură că a avut curaj să încerce şi aşteaptă oricând şi alte solicitări.

„O biserică? Să încercăm să o ridicăm!”

„Am avut o cerere pe Valea Avrigului, m-a abordat cineva şi mi-a spus că acea parte a comunităţii şi proprietarii cabanelor din zonă vor să aibă şi ei o biserică şi m-au rugat să le ridic una. „O biserică?” mi-am spus ”Să încercăm să o ridicăm”.I-am zis protopopului Vasile Gafton, cu care am dicutat cel mai mult,să mă lase puţin să mă documentez, să văd exact ce presupune, cât ar dura o astfel de lucrare şi apoi le răspund. Am căutat multe informaţii pe internet, mi-am făcut calculele şi apoi le-am spus că o pot ridica şi ei au zis să ne apucăm de treabă. Atunci, cu echipa mea, am început munca. Am reuşit să ridicăm biserica în trei luni”, povesteşte Neluţu Aftode, cel care a ridicat biserica.

Şi pentru că au fost foarte mulţumiţi clienţii, iar constructorii au văzut că, deşi e mai greu de ridicat decât o cabană, totuşi se poate face, au zis că îşi pot adăuga şi ridicare de biserici la portofoliu. Biserica de pe Valea Avrigului, care are o înălţime de 18 metri, a fost sfinţită de aproape două luni, iar localnicii au decis să mai construiască ceva în jurul ei. „Cel mai dificil în a ridica o biserică este realizarea acoperişului. Acela mi-a dat puţin de furcă, m-am documentat mult, pentru că fiind pentru prima dată când făceam aşa ceva am vrut să fiu sigur că iese bine şi corect. A fost puţină bătaie de cap la diferite unghiuri şi la respectarea gradelor. Eu am făcut cum am crezut că e mai bine şi mă bucur că a ieşit. M-am interesat şi am aflat că merge multă lume acolo l-a slujbă şi acest lucru mă bucură. Pentru că e foarte căutată biserica, preotul şi comunitatea au decis să mărească zona biserii cu adăugarea în apropierea ei a unor anexe”, mai spune constructorul.

Construcţia este din lemn, pe fundaţie din beton, cu o arhitectură ce aduce aminte de bisericile de lemn din nordul ţării. Reprezentanţii bisericii spun că nu întâmplător s-a ales lemnul ca material de construire a bisericii, căci „încă din timpuri străvechi, avrigenii se îndeletniceau cu exploatarea lemnului din această zonă muntoasă”.

Americanii cumpără de la noi

De curând, de anunţul firmei din Avrig a auzit şi comunitatea românilor din Florida. Neluţu Aftode spune că şi aceştia vor să le construiască o biserică şi le va accepta oferta, doar că datorită distanţei nu o va putea monta el.

„Am primit o propunere de la un preot din Avrig. Acesta are o relaţie bună cu comunitatea românilor din Florida, şi discutând cu ei, au spus că vor şi ei o biserică. Am vorbit şi eu, dar pentru că e greu să obţinem viza şi să mergem acolo să o facem, cred că o să o construim aici şi o să o trimitem în Florida. O să fie pe bucăţi, numerotate, şi ei vor trebui doar să o asambleze”, mai povesteşte constructorul.

Foto: Mitropolia Ardealului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

2 comentarii

tataru ion

Acum 9 ani

cum as putea afla telefon de contact al constructorului tel meu 0724601000
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Io nu știu numărul ăstuia cu bisericile, în schimb îl știu pe unu\' care construiește spitale, vrei să -ți dau numărul lui de telefon?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus