Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Airsoft si joaca in natura

Airsoftul sau "joaca de-a pac-pac pentru oameni mari" este un sport care își găsește tot mai mulți fani și în județul Sibiu. Comunitatea de airsoft locală este alcătuită deja din câteva echipe, iar una în special se decupează din peisajul sibian ca organizatoare a unui eveniment cu tradiție. Denumită Overload Crew, aceasta reunește membrii clubului Dacii Airsoft Club, sau pe scurt D.A.C și o serie de colaboratori. Evenimentul se află deja la a 4-a ediție sub denumirea de OVERLOAD. I-am cerut mai multe detalii lui Radu Ilieș (D.A.C. ) despre jocul de airsoft și despre evenimentul lor.

Rep.: Ce este airsoftul și care sunt condițiile minime ca să îl poți practica?

Radu Ilieș: Airsoftul este în primul rând o activitate de recreere, recunoscută ca sport în România din 2010. Este un joc în care este simulat un conflict armat, utilizând replici ale armelor reale, capabile să tragă cu bile solide din plastic de mici dimensiuni . De menționat că replicile nu pot fi modificate pentru a servi ca arme letale sau de foc și afișarea lor în spații publice este interzisă prin lege. Ca să poți juca, echipamentul necesar include o replică de airsoft, consumabilele aferente, un minim de protecție asupra ochilor absolut obligatoriu, precum ochelari balistici sau mască de protecție și, desigur, îmbrăcăminte de preferința camuflaj.

Rep.: Aveți reguli? Scenarii? Ce fel de om este un bun jucător?

R. I.: Există un regulament național, iar scenariile pot fi de mai multe tipuri. Ele simulează până la urmă misiuni cu tematică militară. Airsoftul a fost inventat de japonezi și este un joc care se bazează pe fairplay. Asta înseamnă că jucătorul trebuie să fie dispus  să recunoască atunci când este lovit, pentru că bila nu lasă urme vizibile pe echipament. E nevoie să fii sincer, corect, un om moral, echilibrat, să arăți respect colegilor dar și inamicilor tăi. E important ca la sfârșitul jocului să puteți rămâne amici.

Rep.: Ce este OVERLOAD?

R. I.: Este un eveniment sportiv de airsoft pe care noi îl organizăm deja de 3 ani. Se bucură de o prezența națională și în anul acesta așteptăm participanți din încă 5 țări. Jocul se desfășoară în fostele unități militare de la Mârșa între 5-7 septembrie. Considerăm că am ajuns la un grad de maturitate organizatorică ce ne permite să aducem conceptul de eveniment de airsoft la un nou nivel.

Rep.: Am observat că încercați să aveți un impact social puternic. În 2012 ați colaborat cu Agenția Națională Antidrog, într-o campanie inițiată de voi, "Airsoft - Luptă contra drog". Anul acesta aveți  o tematică?

R. I.: Da, ediția de anul acesta  are ca tematică “Joaca în natură”, sub îndemnul: "Haideți cu toții afară!". Ne considerăm norocoși pentru că prin airsoft reușim să evadăm periodic din stresul cotidian și în același timp ne simțim responsabili față de copiii noștri. Ei au o nevoie acută să își ridice ochii din tablete și calculatoare și să își lase imaginația să zboare cu ajutorul a diverse activități în mijlocul naturii. Noi susținem că joaca în natură le crește capacitatea de concentrare și le reduce anxietatea, le definesc abilitățile de lucru în grup și le dezvoltă calitățile de lider și îi provoacă să își rezolve problemele în felul lor propriu.

Rep.: Ce așteptări aveți legate de OVERLOAD pe viitor?

R. I.: Un eveniment așa cum este OVERLOAD reușește să consolideze comunitatea de airsoft, să lege prietenii și să demonstreze eficacitatea muncii în echipă. Faptul că la fiecare ediție am avut un număr tot mai mare de participanți din țară, dar mai ales din alte țări europene, este un lucru pozitiv care ne provoacă an de an să ne autodepășim și să creștem calitatea evenimentului, ținând cont de feedbackul pe care îl primim din partea  participanților. Ne-am dori ca la final experiența avută de jucători în cadrul evenimentului să îi convingă să revină aici an de an într-un număr tot mai mare, conturând astfel Sibiul ca centru important pe harta airsoftului național și european  și contribuind totodată la consolidarea și răspândirea imaginii urbei noastre ca punct de atracție  turistică.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

8 comentarii

margelatu

Acum 9 ani

Cred ca autorul articolului ar trebui sa se documenteze mai bine. Primele trei editii Overload au fost organizate de catre cel mai mare club din Sibiu: Meerkats. Acestia organizeaza la randul lor un alt eveniment de gen, anume Blitzkrieg, un concept complex gandit dupa experienta multor evenimenteorganizate anterior, printre care si cel pomenit in articol. Practic Overload Crew ca si entitate, este la inceput de drum pe fundatia muncii depuse de clubul Meerkats. Astea fiind spuse, sa uram tuturor organizatorilor de evenimente airsoft multa bafta si cat mai mult succes!
Raspunde

Ghiula

Acum 9 ani

Cred ca interventia lui Margelatu este superflua! Este usor frustrat si orgolios cand aminteste de o \"fundatie\", vezi Doamne, pe care altii construiesc nu stiu ce. Pai clubul Meerkats s-a constituit din \"supa primordiala\"? Blitzkrieg-ul si Overload Crew sunt doua lucruri diferite! Sa nu le amestecam si sa minimalizam eforturile ultimilor pentru a oferi divertisment doritorilor de \"altfel de distractie\".
Raspunde

margelatu

Acum 9 ani

@ghiula Eforturile ultimilor inca nu se vad; evenimentul de anul asta este primul organizat de ei. Let\'s see...
Raspunde

airsofter

Acum 9 ani

Nu mai fiti invidiosi si sa priviti inainte. Sau orgoliile va impiedica?Cei care nu cunoasteti adevarul ar trebui sa va abtineti. In spatele \"inceputurilor\" stau munca unor oameni de isprava care erau atat in Meerkats cat si in alte cluburi sau chiar nu erau afiliati. Bucurati-va ca se organizeaza asemenea evenimente, indiferent cine si cum sta in spatele lor.
Raspunde

margelatu reloaded

Acum 9 ani

Scuze ca intervin , dar in spatele \'\'inceputurilor\'\' sta doar clubul Meerkats. Aici ma refer la evenimentul pus in discutie; dar asta doar pentru cunoscatori. Intr-adevar sa ne bucuram de fiecare joc, fara discutie. Bafta!
Raspunde

Baxter

Acum 9 ani

Multa bafta la eveniment , sper sa fie unul reusit cu vreme frumoasa. Felicitari organizatorilor. Sa ne vedem sanatosi la joc.
Raspunde

Ursu

Acum 9 ani

Felicitari organizatorilor. Distractie placuta la joc.
Raspunde

valik

Acum 9 ani

Wtf e margelatu, ghiula, airsofter...va e rusine cu numele voastre reale?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus