Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Bebelus de 2 luni, mort la Pediatrie. Parintii acuza medicii

O parte dintre medicii și asistentele de la Spitalul de Pediatrie din Sibiu sunt acuzați de malpraxis de către o mamă care și-a pierdut singurul copil, un bebeluș de doar 2 luni. Mihai Ștefănuț a murit după două săptămâni în care a fost internat în spital - o tragedie care arată, încă o dată, câte "găuri" are sistemul medical românesc.

Agonia de după extaz

Marieta Ștefănuț spune că și-a dorit toată viața un copil. După ani îndelungi de încercări și două sarcini pierdute, sibianca de 41 de ani l-a născut pe Mihai. A fost cel mai fericit moment al vieții sale.

În timpul sarcinii, medicii sibieni au observat o posibilă malformație cardiacă a micuțului, însă diagnosticul, susține mama, a fost infirmat de specialiștii de la Spitalul Universitar din Cluj. Nașterea a decurs normal, iar mama și copilul, care cântărea 3.750 kilograme, au fost externați după doar câteva zile, fără ca părinților să li se spună că au în brațe un copil cu probleme.

Potrivit mamei, Mihai creștea văzând cu ochii. Bebelușul era alăptat și mânca foarte bine, motiv pentru care a și câștigat în greutate mai bine de un kilogram, în 5 săptămâni de viață. Presupusele probleme cardiace au fost date uitării. "Găurile" pe care micuțul le-ar fi avut în inimă nu erau amenințătoare de viață, i-au spus medicii mamei - și au lăsat-o să aibă grijă de micuț acasă, fără supraveghere medicală. Suprapuse peste acestea, însă, "găurile" din sistemul medical au dus la o tragedie.

Internat cu diaree

Când avea o lună și jumătate, micuțul a fost internat din cauza unei indigestii și externat după ce toate analizele au ieșit bine. În câteva zile, însă, copilul a început să respire tot mai greu. Ajuns din nou la spital, băiețelului i-a fost pus un diagnostic de pneumonie. Mama este convinsă că Mihai a contractat virusul pneumococic în timpul primei internări. "Mihai avea și o hernie inghinală, iar chirurgul pediatru nu s-a deplasat în salon să îl consulte. Am fost transportați, de la spital, până în Parcul Astra, la Policlinică, cu o mașină care nu era prevăzută cu mediu septic, care să corespundă, deci nu cu o Salvare. Mai mult decât atât, mai era și o mămică în mașină, care, dacă am întrebat ce are copilul ei, a zis că are o infecție pulmonară", își amintește Marieta Ștefănuț.

Lucrurile au evoluat din ce în ce mai rău, iar starea copilului s-a agravat, însă, susțin părinții, medicii au întârziat foarte mult procedurile de urgență. "Acasă, mi-a leșinat în brațe. M-am dus din nou la spital și ne-au internat. Copilul respira foarte greu, dar nu veneau nimeni să îl vadă. Eu am chemat-o în continuare pe dr. Cotârlă, care era medicul lui curant, să vadă. I-am spus: copilul respiră greu, doamna doctor, copilul are nevoie de consult de specialitate! "Stai liniștită, copilul e bine", mi-a spus. Și pe urmă, după ora unu și ceva, am chemat-o pe doctorița care era de gardă, altă doctoriță, și l-a consultat pe copil și l-a transferat de urgență pe Terapie Intensivă", își mai amintește mama.

A murit în spital

Părinții copilului susțin că medicii nu le-au spus în niciun moment că micuțul ar fi avut malformații și că li s-a refuzat transferul la Cluj, atunci când l-au solicitat.

După două săptămâni de chin, Mihai a decedat, la două luni de la naștere. "Eu copilul mi l-am adus bine la spital. Și puteam să-l scot bine, dacă își dădeau silința să facă măcar ceva", plânge mama.

Mama le acuză pe cadrele medicale și de indiferență față de suferința părinților. Marieta Ștefănuță susține că a primit o replică năucitoare din partea dr. Viorela Cotârlă: "Nu mi se pare normal să omori un copil și să spui, când mama vine să-și ridice fișa, că în medicină se și moare și pentru fiecare copil care moare, aprinde o lumânare".

Unchiul micuțului plânge și el moartea lui Mihai și spune că sora sa a încercat din tinerețe să aibă un copil. "Și-a dorit foarte mult. Este singurul copilaș. Vă dați seama că, la vârsta asta, este foarte greu să mai facă un copil", spune Ion Tarcea.

Medicul curant tace

Dr. Viorela Cotârlă, direct acuzată de părinți, a refuzat să ofere public explicații pentru acest caz. Reprezentanții spitalului se apără și spun că bebelușul avea probleme încă de la naștere și că diagnosticul dinainte de deces arată că micuțul suferea o malformație gravă la inimă, care a dus și la problemele de la plămâni. "Afecțiunile survin pe un teren handicapat, constând în asocierea mai multor malformații congenitale vizând cordul, aparatul respirator și sistemul osos, unele dintre acestea fiind amenințătoare de viață. În urma analizei cazului în comisiile de decese, etică și disciplină ale spitalului și a expertizelor făcute în asemenea cazuri, care implică și analiza și expertiza Colegiului Medicilor, se vor comunica constatările, concluziile, răspunderile și măsurile propuse", precizează purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie, Alina Cozac.

Părinții nu vor să aștepte, însă, concluziile anchetei interne, mai ales că, susțin ei, reprezentanții spitalului su refuzat să le pună la dispoziție mai multe probe solicitate, printre care înregistrări de pe camerele video și rezultatele unor analize. Ei au făcut plângere atât la Colegiul Medicilor, cât și aici, la Parcetul de pe lângă Judecătoria Sibiu. Rămâne acum ca procurorii să stabilească dacă a fost vorba despre o culpă medicală.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

32 comentarii

bianka v

Acum 9 ani

:((( e pacat cand auzi astfel de cazuri. nepasarea din spitale duce la tragedii mari. imi pare rau pt copilas dar si pentru mama ce va suferi toata viata
Raspunde

Marius

Acum 9 ani

Oferta locuri de munca legale! Tot mai multi oameni lucreaza acum cu noi, convinsi de seriozitatea noastra! Contract legal si oferit imediat! Dovada platii! Au fost trimise deja primele castiguri! NU e vorba despre joc piramidal sau despre MLM! Lucrati ca operator online, 3 ore pe zi, si incasati 300 dolari lunar! Pentru mai multe detalii, trimiteti textul ”Info” la adresa de email: ***
Raspunde

ioantop

Acum 9 ani

Inca o data: condoleante familiei indurerate de pierderea lui Mihai. Cat despre sistemul nostru medical......, se se pare ca nu mai evolueaza sub nici o forma. Rusine sa le fie tuturor celor implicati si nepasatori!
Raspunde

Florin

Acum 9 ani

Hai sa fim seriosi...medicii sunt intotdeauna de vina... Cica ”si-a adus copilul BINE la spital”...daca era asa de bine de ce l-a mai adus... Imi pare rau sa o spun dar si medicina este limitata de multe ori, iar medicii nu sunt dumnezei...Dar cum cineva trebuie sa fie de vina si de data aceasta tot ei, cei care stau 24 de ore sau mai mult, fara somn veghind la sanatatea noastra, fara familii, dedicandu-se multi meseriei, tot ei sunt de vina... Nu cred ca cineva a fost nepasator sau nu si-a facut treaba cum a putut mai bine.
Raspunde

Teodora

Acum 9 ani

Oferta locuri de munca pentru toti! Veti gasi din ce in ce mai multi oameni care lucreaza cu noi, pentru ca oferta noastra este absolut serioasa! Contract legal oferit din start! Dovada platii disponibila imediat! Am expediat si primele castiguri! Oferta NU e joc piramidal si NU e MLM! Lucrati 3 ore pe zi ca operator online si incasati 300 dolari lunar! Pentru mai multe informatii, trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
Raspunde

bianca

Acum 9 ani

Nu putem nega faptul ca unii medici sunt competenti si dedicati, dar nu v-as dori d-le Florin sa ajungeti cu copilul in spital, internat, sa vedeti adevarata fata a lucrurilor...trist e fff putin spus! Nu exista cuvinte pentru a linisti sufletele indurerate ale parintilor! Regret enorm!
Raspunde

dan

Acum 9 ani

Florine, nu cred ca realizezi pe ce lume traiesti!Medicii din spitalele de stat, din Romania, se cred divinitati.Te trateaza doar in momentul in care le dai bani, in care le dai atentii, etc.Nu-mi spune mie ca vegheaza 24 de ore, fara somn, la bunul mers al societatii.Este penibil sa spui asa ceva, aproape hazliu.Acel medic, de la pediatrie, ar trebui pedepsit cu suspendarea dreptului de practica.Dar nu se va face nimic.In economia lor o viata pierduta e o nimca toata.O vor gasi pe mama vinovata si pe bebelusul mort.El o sa fie gasit vinovat ca nu a invatat sa vorbeasca de la 2 luni, ca nu i-a spus - tampitei de doctor-ca nu poate respira,ca nu i-a spus unde-l doare.Felul in care ai descris medicina autohtona, domnule florin, mi se pare de un penibil iz comunist.Nu spun ca nu exista si medici buni, dar sunt rari si lucreaza in domeniul privat.
Raspunde

Florin

Acum 9 ani

Medicii buni domnule Dan lucreaza si in mediu de stat si in cel privat. Prea putini sunt cei care sunt doar la privat. Hai sa nu globalizam. Cred ca societatea romaneasca nu mai merita nimic, dar absolut nimic la cum puneti voi problema. Sunteti ferm convinsi ca doctorul e de vina? Stiti voi ce problema de sanatate a avut micutul? Stiti voi daca parintii au fost sau nu responsabili? Nu stiti NIMIC! Dar comentati! Asta e Romania, toti le stiti pe toate, nu faceti nimic dar comentati. La dat din gura si mai ales din spatele tastelor sunteti buni toti! De asta ne merge cum ne merge. Nu mai aveti respect pentru nimeni si nimic. Nu e is comunist domnule Dan. Sunt medici care nu inchid un ochi 30 de ore cand sunt de garda. Stiu asta 100%. Si nu accept nicio contrazicere pentru ca am vazut cu ochii mei. Si sunt multi care fac asta. Blamati de o societate in care educatia si respectul este ZERO! Oricum daca va doare ceva cititi repede pe net si deja stiti ce boala si ce medicament sa luati. Nu mai mergeti la medic ca nu are rost! Sanatate!
Raspunde

dan

Acum 9 ani

Mda...nu stiu NIMIC!Cunosc zeci de cazuri in care s-a murit datorita culpei medicale.Actul medical devine steril, neputincios si, ce este mai grav, nepasator fata de semenul muribund.Daca traiesti, domnule Florin, intr-o asa negare, te invit sa iesi din cochilie (cabinetul medical in care miroase a cafea proaspata si a mita ) si sa te plimbi prin camerele pacientilor, sa-i asculti cat sunt de multumiti.Asculta vocea strazii, a societatii.Fii obiectiv!
Raspunde

Florin

Acum 9 ani

Chiar asa? Treizeci...patruzeci...de cazuri de culpe medicale??...pune-le pe hartie! Cazuri de oameni salvati nu cunosti?? Cred, sunt convins ca nu! Pai daca asa sta treaba eu zic sa desfiintam spitalele si sa ne tratam la vraci si vrajitoare ca tot e la moda...Hai ca va las, nu am cu cine discuta...
Raspunde

maria

Acum 9 ani

durere atat poti spune despre sistemul medical roamnesc si spun asta pt ca luni copilul meu a fost operat de urgenta la pediatrie 1 cluj dar pana nu s-au numarat banii din plic nu s-a intrat in sala de operatie putea in orice moment sa ii perforeze apendicele dar asta nu conta
Raspunde

Ale

Acum 9 ani

Spitale de rahat!!! Numai la noi in Romania e posibil asa ceva!!! e varza totul in spitale!!! in schimb restrictii cat cuprinde!!! Dak nu dai bani la portar nu intri!!!indiferent ce cauze!! imi pare rau de aceasta fam!!! Faceti doamna si da-ti pe toti afara!!!!
Raspunde

CRISTIAN

Acum 9 ani

CONSULTANTA JURIDICA DE SPECIALITATE IN VEDEREA OBTINERII DAUNELOR URMARE A CAZURILOR DE MALPRAXIS, ACCIDENTELOR RUTIERE SI DE MUNCA TEL. 0767751836
Raspunde

dan

Acum 9 ani

Florine....omul trebuie sa moara pentru ca asa ii este scris...nu datorita culpei medicale.Daca stiu vreo 40 de oameni morti in urma culpei medicale nu e grav, E FOARTE GRAV.Vorbim aici de GENOCID.Prin ultimul tau mesaj nu faci altceva decat sa recunosti existenta culpei medicale si, culmea culmilor, s-o treci intr-un registru de nepasare.Ca asa sunteti voi, \"MEDICII\"!
Raspunde

Florin

Acum 9 ani

Dane nu ai scapare...fiecare intelege ce vrea... Am spus sa le pui pe hartie pentru ca sunt convins ca nu ai ce scrie...aia era ideea...dar nah...e greu! Vre-un caz fericit cand vre-un medic a salvat pe cineva cunosti? Cunosti tu cazul? Ai fost acolo? S-a facut o ancheta si cunosti rezultatul ei?? Habar nu ai ce vorbesti! Si la fel ca tine o gramada...Comentati doar ca sa comentati. Nu am recunoscut nicio culpa. Am recunoscut ca sunt mediocrii ca tine si ca multi altii care comenteaza fara o baza...
Raspunde

dan

Acum 9 ani

Observ ca o iei personal, cu atacuri de tip \"politicienesc\".Asta nu-mi spune altceva decat ca ai niste frustrari care trebuie rezolvate.Parca spuneai ca ne lasi, in penultimul tau mesaj.Tine-te de cuvant!De ce simti nevoia de a reveni in dialog, de a avea ultimul cuvant, de a folosi un limbaj \"medical\" colorat? Oare nu ai pacienti de consultat, mite de preluat?Daca tot suntem asa mediocrii..de ce nu abandonezi dialogul cu noi, de ce simti nevoia de a da explicatii?E simplu...pentru ca te simti sub noi, cei mediocrii de aici, care nu stim ce vorbim.Nu are niciun rost sa dezbatem aiurea, un baietel a murit si sunt sigur ca nimeni, NIMENI nu are lucrul acesta pe constiinta.E intersant un lucru....parte din culpele medicale despre care ti-am vorbit au fost recunoscute, intr-un impuls de sinceritate, de catre medicii vinovati.Si ce sa fac?Sa-i las pe mana cui sa-i ancheteze?Pe mana colegilor dansilor...medici si ei?Te lupti cu morile de vant.Si in acest caz, sunt sigur, vinovat va fi destinul.
Raspunde

Alex

Acum 9 ani

Imi pare sincer foarte rau,este o adevarata tragedie pentru parintii acestui ingeras insa nu putem sa bagam in aceeasi oala cadrele medicale si nici sa dam vina pe sistemul medical din Romania. Va spun din propria experienta ca in Romania inca exista medici extraordinar de buni! Mult mai competenti decat medicii din occident! Astfel de cazuri se intampla din pacate peste tot nu doar in Romania! Iar daca sunteti atat de nemultumiti atunci ar fi cazul sa incercati sa schimbati voi cv!
Raspunde

Ion

Acum 9 ani

Sincere condoleante familiei. Am vazut discutiile de mai sus, dar hai sa spunem adevarul: medicii lucreaza la privat si se odihnesc la Stat. Ideea e ca medicii buni au cam plecat in strainatate, iar aici au ramas pilele si oportunistii...
Raspunde

Mihaela

Acum 9 ani

Condoleante familiei. Am citit mesajele de mai sus. Domnule Dan din pacate esti pe langa subiect plus ca esti cam ultracomunist in gandire. Florin are dreptate. Cunosti dumneata ce a fost acolo? Cunosti diagnosticul, rezultatul autopsiei sau a anchetei? Domnule Dan cred ca ai dumneata o problema netratata. Dreptate ii dau lui Florin si lui Alex. Toata stima medicilor care nu au plecat desi ar putea sa o faca si au ramas sa isi faca meseria in tara. Cu greu pentru ca pe langa un sistem deficitar mai trebuie sa infrangi si o clasa sociala total needucata. In alta tara ar fi raspuns inclusiv cei care fac afirmatii nefondate, adica calomnie domnule Dan. Sanatate!
Raspunde

mama

Acum 7 ani

Stimata doamna nu doresc sa traiesti ce am trait eu ca MAMA iar copii d-stra sa traiasca SUFERINTA copilului meu MIHAI .....mama
Raspunde

Rodica

Acum 9 ani

Medicii romani sunt foarte buni, fapt bine cunoscut peste hotare.Devin de multe ori neputinciosi din cauza proastei organizari a spitalelor, din cauza lipsei aparaturii performante etc. Tipam la ei ca cer mita!!!...dar cati va ganditi cat de frustrant este pentru ei sa munceasca pe niste salarii de nimic in conditiile in care au invatat f f f multi ani si ceea ce au de ,,reparat\'\' este insasi sanatatea, care spunem noi ca este nepretuita..
Raspunde

Adrian Razvan

Acum 9 ani

Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul \"Info\" la adresa de email: [email protected]
Raspunde

Stanca Sorin

Acum 9 ani

Si eu mi-am internat copilul la pediatrie si a plecat de acolo cu pioceanic. Analiza de laborator a fost confirmata de 3 laboratoare si doctorita a spus ca nu e din spital (pioceanicul e infectie intraspitaliceasca). I-am dat antibiotic 30 de zile pana a scapat de infectie
Raspunde

@Stanca Sorin

Acum 9 ani

De unde ai avut bani pentru antibiotic ?
Raspunde

ion

Acum 9 ani

multi sint pe linga subiect florine intreaba ceva caoncret despre caz ai copii ai stat internat in pediatrie a fost un suflet care a avut dreptul la viata meseria de doctor nu le-am ales-o eu un dr cu coloana este dl iurian am incercat sa-i dau o atentie si ma refuzat categoric ajungind la el cu copilul cu convulsi
Raspunde

Marieta

Acum 9 ani

Buna tuturor ,sant mama copilului OMORAT pe nume MIHAI ,am trait cele mai crunte momente din viata mea ,acele cadre medicale doctoritele ,asistente din Terapie Intensiva NU vor inchide ochii pana nu vor trai chinurile COPILULUI MEU .Vreau sa stiti ca am avut un copil sanatos (lucru confirmat pe perioada sarcinii ) dar nepasarea ,indifirenta avea sa-mi OMOARE cea mai draga FIINTA pe care o are o MAMA pe lumea aceasta .Mamele care au avut ghinionul sa fie internete in SPITALUL GROAZEI stie ce se poate intampla acolo ,daca ar putea vorbii BEBELUSII sa spuna ce indura de la cadrele medicale ,cum ca dupa SASE intepaturi asistenta DANIELA imi aduce COPILUL si imi spune ( dupa 20 min. ) ca este tare NERVOASA si NU poate sa-i puna branula copilului si mai bine sa-l duc la asistentele din Terapie Intensiva sa incerce si ele !!! Domnilor sau Doamnelor care santeti puse sa scrieti de diversi medici ,sau poate santeti chiar implicati in diverse necazuri ale multor parinti lasati-va de meserie ,lasati pe cei cu inclinatie si devotament cum este Dr. IUREAN SORIN ,toti a-ti invatat din aceeasi carte numai scopurile va sant DIFERITE . De ce sant tratati copii dupa cati BANII dau parintii ? De ce un medic spune asistentelor SA NU LUATI BANI DE LA MAMA ca s-a apelat pentru COPIL prin PRIMARIE !!! Deci daca NU au putut lua BANI NICI NU au TRATAT COPILUL !!?? COPILUL MEU MIHAI NU a fost TRATAT ,dar sub ochii mei au fost tratati copii care NU erau internati in SPITAL iar noi eram cumva pe lista de asteptare ??? Acele cadre medicale cum isi privesc COPII LOR in VIATA stiind ca a bagat in mormant un COPIL VIU ?! Ieri 18.12.14 MIHAI ar fi implinit sase luni ,dar NOI NU mai putem sa ne bucuram de COPILUL nostru ,stam si privim LUMANAREA ce arde de patru luni in casa noastra . Nu mai vreau sa treaca nici o MAMA prin ce am trecut EU dar CHINURILE LUI MIHAI NU vreau sa mai aud ca mai trec si alti copii . La cei carte aveti copii sa le dea DUMNEZEU SANATATE iar SFINTELE SARBATORI ALE NASTERII DOMNULUI SA VA gaseasca sanatosi !!!
Raspunde

maria

Acum 9 ani

de medic cardiolog spune intr-o discutie pe care o poarta cu cineva ca acest copil a fost diagnosticat si tratat gresit !!!? daca toata lumea medicala discuta de coportamentul cadrelor medicale NEPROFESIONAL din SPITALUL de COPII atunci autoritatile de stau cu bratele incrucisate ???!! ce se ascunde si nu stim ?! unii chiar STIU si inca NU pot vorbii de aceea au fost nevoiti sa renunte la fuctiile de conducere ,din proprie initiativa !!! ajunge SUFERINTA ACESTOR OAMENI faceti curat in aceea institutie !....
Raspunde

daniela

Acum 9 ani

eu am avut mai mult noroc ,dar nu stiam de ce ? pe fisa care am coplectata-o la URGENTA dupa ce am ajuns cu copilul ,mi se cerea profesia :AVOCAT ....NU am stiut ca acest lucru conta ENORM de mult pentru cadrele medicale si apoi pentru COPILUL meu .....
Raspunde

daniela

Acum 9 ani

eu am avut mai mult noroc ,dar nu stiam de ce ? pe fisa care am coplectata-o la URGENTA dupa ce am ajuns cu copilul ,mi se cerea profesia :AVOCAT ....NU am stiut ca acest lucru conta ENORM de mult pentru cadrele medicale si apoi pentru COPILUL meu .....
Raspunde

daniela

Acum 9 ani

eu am avut mai mult noroc ,dar nu stiam de ce ? pe fisa care am coplectata-o la URGENTA dupa ce am ajuns cu copilul ,mi se cerea profesia :AVOCAT ....NU am stiut ca acest lucru conta ENORM de mult pentru cadrele medicale si apoi pentru COPILUL meu .....
Raspunde

Magda

Acum 8 ani

Doamna avocata Daniela luptati pentru drepturile copiilor tratati la Spitalul de pediatrie Sibiu ! Fiti AVOCATA celor neajutorati !
Raspunde

Ivan

Acum 1 an

Fugiti cat puteti de aceasta doamna Cotarla.. Mergi acasa linistit ca copilul e bine si de fapt are bolii cardice grave.. Doamna draga, lasa postul altcuiva daca nu esti pregatita! Recomand Cluj, Mures sau Bucuresti!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus