Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

Agnita medievala, proiect de 24 de mil. de lei in centrul orasului. Anul viitor trebuie finalizate toate lucrarile

În condițiile în care orașul Agnita este răscolit la propriu, de câțiva ani, de ample și prelungite lucrări de reabilitare a rețelelor de apă-canal și a drumurilor, autoritățile locale au semnat azi un nou contract cu finanțare europeană pentru o listă destul de lungă de lucrări. Denumit ”Agnita medievală – reabilitarea centrului istoric și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural în vederea creșterii atractivității turistice a orașului Agnita”, proiectul cu o valoare declarată de 24,3 milioane de lei prevede reabilitarea bisericii evanghelice din Agnita, a celor patru turnuri ale bisericii, a Muzeului Văii Hârtibaciului, inclusiv curtea acestuia, precum și a Pieței Republicii, a Pieței Gerg Daniel Teutsch, și a străzilor Aurel Vlaicu și Nouă.
Proiectul este cofinanțat prin Programul Operațional Regional, ceea ce înseamnă că, până la finele anului viitor absolut toate lucrările amintite trebuie finalizate. Iar până la demararea lucrărilor mai trebuie pregătite licitații, atribuite contracte de lucrări, întocmite cereri de avans și rambursare, printre multe altele. Primarul orașului, Ioan Dragoman, spune că proiectul poate fi încheiat până la 31 decembrie 2015. ”Proiectul are un program de activități, cu termene precise”, declară Dragoman.
Din cele 24,3 milioane de lei, la cât este evaluat proiectul, 17,88 sunt alocate din fondurile UE și cofinanțarea Guvernului României, prin intermediul Agenției de Dezvoltare Regională Centru.
Depus cu mai mulți ani în urmă, proiectul ”Agnita medievală” a primit finanțare doar după ce s-au realizat economii din sumele alocate altor proiecte.

Artera principală, anul acesta

Proiectul ”Agnita medievală” apare în contextul în care de aproape patru ani tot orașul este un imens șantier. Peste lucrările de apă-canal s-au suprapus și cele din cadrul proiectului de reabilitare a arterei principale, cea care străbate orașul de la un capăt la altul. Aici lucrările s-au prelungit mult peste termenele inițiale, iar în vara acestui an Primăria a atribuit un nou contract de trei milioane de lei, fără TVA, pentru diferențele de cantități de executat în cadrul proiectului referitor la artera principală. Cu acest nou contract, primarul în funcție este convins că lucrările se vor încheia în acest an. ”Sigur va fi terminată artera principală anul acesta. Dacă nu, constructorii au penalizări foarte mari și nu am în intenție să le acord nicio prelungire. Nu vreau să își laud, dar nu mai știu cum să își dirijeze mașinile, așa bine lucrează acum”, adaugă Ioan Dragoman.
În ceea ce privește rețelele de apă, primarul spune că aici mai este de lucru. ”Suntem departe de a spune că am terminat apa și canalul, pentru că mai avem 6.900 de m reabilitare rețea de apă (de pe metal pe plastic), inclusiv branșamente. La canalizare, lucrările de executat vizează rețele cu o lungime de 5.000 de metri”.

Foto: comunicat ADR Centru

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Stanescu

Acum 9 ani

Un proiect marca CURCEAN RADU. Sper ca finalizarea sa nu fie la fel ca a proiectului actual, facuta de un naiv-zapacit - Dragoman.
Raspunde

siby

Acum 9 ani

Ce sa mai reabiliteze ca oricum orasul arata ca-n evul mediu! Sa-l lase asa...banii sa mearga la scoli, spitale, gradinite, locuri de munca, parcuri, agrement...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus