Sâmbătă,
20.04.2024
Ceata
Acum
6°C

Junii Sibiului, spectacol in Spania. ”Folclorul este pentru acesti oameni cea mai puternica legatura cu Romania”

Ansamblul Junii Sibiului a prezentat duminică în Alcalá de Henares (Spania) ultimul concert internațional din seria celor 7 programate pentru aniversarea a 7 decenii de activitate. În fața a peste 600 de spectatori, aproape 50 de soliști, dansatori și muzicanți au cântat și dansat mai bine de două ore, purtând spectatorii într-o călătorie muzicală prin cele mai importante zone ale României. ”Este un an aniversar, o cifră rotundă și frumoasă, care marchează 7 decenii de la înființarea acestui ansamblu profesionist. Un ansamblu care e recunoscut în întreaga lume drept ambasador al tradițiilor românești, de care și voi sunteți legați. Iar acum, Madridul este capitala care încheie turneul de 7 spectacole internaționale programate pentru acest an aniversar. Și nu întâmplător în capitala Spaniei, pentru că aici, în Spania, sunteți aproape 1 milion care munciți pentru un trai mai bun al vostru, dar și al rudelor voastre rămase în țară”, a transmis președintele CJ Sibiu Ioan Cindrea în mesajul adresat publicului prezent la spectacolul Junilor.
Sub bagheta tânărului dirijor Mihai Tarcea, au ridicat sala în picioare Nicolae Furdui Iancu, Marcel Părau și tinerii soliști Andreea Haisan, Daniel Pop, Alexandru Brădățan, Stana Stepanescu, Nicu Mîță, Gabriel Dumitru, Paul Ananie și Larisa Vulpescu, aflată pentru prima dată pe scenă alături de Junii Sibiului. Ea a avut parte și de o surpriză de proporții când a fost cerută în căsătorie, în fața tuturor – artiști și public – de contrabasistul orchestrei, Ciprian Oprea.  ”A fost un public extraordinar care a cântat cu noi, a dansat cu noi, a trăit cu noi emoția acestui an aniversar, iar la final ne-a emoționat pentru că întragă sală ne-a cântat, în picioare, La mulți ani. Am văzut lacrimi de bucurie în ochii dansatorilor și, efectiv, am simțit că suntem iubiți și apreciați pentru munca depusă de întregul colectiv artistic. Vreau să mulțumesc Consiliului Județean Sibiu pentru sprijinul permanent pe care îl acordă Ansamblului și pentru prezența noastră aici. Mulțumesc de asemenea organizatorilor de aici, din Spania, unde sper să revenim pentru un turneu în mai multe orașe”, a declarat coregrafa Silvia Macrea, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Cindrelul – Junii Sibiului”.
Spectacolul a fost prezetat de vedeta TVR Iuliana Tudor care a declarat la final: ”Rarisim! Acesta este cuvantul care descrie perfect ce am trăit la Madrid alături de Junii Sibiului. Un public rarisim de frumos și cald, artiști rarisimi, organizatori asemenea!  Emotiile care m-au traversat aici, lacrimile din ochii dansatorilor, din ochii Silviei Macrea, din ochii românilor aflați în sală, mi-au amintit de anii în care prezentam la TVR International emisiunea «Nu uita că ești român», ani în care mă conectam în direct, săptămanal, la dorul de casă al românilor de pretutindeni. Folclorul este pentru acești oameni cea mai puternică legătură cu România, cu Acasă! Alături de Junii Sibiului am reușit din plin să aducem România mai aproape de Spania! La mulți ani și viață lungă Ansamblului Junii Sibiului, de care mă simt legată dincolo de scenă și televiziune. Sunt prietenii mei!”   
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Sibiu prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul - Junii” Sibiu, cu sprijinul UMR şi Radio Românul din Madrid. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

alzara

Acum 9 ani

Felicitari pentru contributia valaha autentica la viata culturala a Sibiului si a romanilor de pretutindeni. Ce are viatã...traieste !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus