Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Biserica si politica: perspectiva ortodoxa si evanghelica

Ce relație există astăzi între Bisericile Ortodoxe și Bisericile Evanghelice pe de-o parte și politica pe altă parte? Câtă apropiere este benefică, ce distanță este necesară? Oare politica este un domeniu propice, în care bisericile să devină active, sau sarcina sa constă în modelarea societății în alte domenii? Există diferențe între România și Germania în această privință?

Aceste întrebări, dar și multe altele, își pun organizatorii mesei rotunde cu tema „Biserica și politica“, găzduită joi, 23 octombrie, între orele 18:00 – 20:00, de Sala oglinzilor a Forumului German.

”În anul 2017 se celebrează 500 de ani de la începutul Reformei lui Martin Luther. Această mișcare de reînnoire cât și înființarea Bisericilor Evanghelice independente fusese o chestiune profund religioasă, însă a devenit posibilă doar în conlucrare cu puterea politică. La întrebarea în ce măsură bisericile să se sprijine pe politică și să implice în politică au existat de-a lungul timpului diverse și controverse răspunsuri. În tradiția ortodoxă există idealul bizantin al unei ‘simfonii’ biserică-stat. Aceasta nu a existat niciodată în formă pură, apărând astfel întrebarea, dacă ea poate fi valabilă și în situații politice cu totul schimbate”, au transmis organizatorii conferinței, Institutul de Cercetare Ecumenică al Universității „Lucian Blaga” și Departamentul pentru Ecumenism al Bisericii Evanghelice C.A. din România.

Masa rotundă începe cu referatele din perspectivă evanghelică și ortodoxă:

Prof. Dr. Dr. h.c. Margot Käßmann, Ambasadoarea Consiliului Bisericii Evanghelice din Germania pentru Jubileul Reformei, va vorbi despre "Reformă și politică", profesorii ortodocși conf. dr. Sebastian Moldovan și lect. dr. Ciprian Toroczkai despre „Biserică și politică“.

Discuțiile la masa rotundă cu referenții vor fi deschise mai întâi de oaspeții din viața publică a Sibiului, după care publicul este invitat să participe la aceste dialoguri.

Sursa foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

alzara

Acum 9 ani

E.U. nu a acceptat in Costitutia sa \"radacinile iudeo -crestine (?) \" alr Europei. Doar laicitatea. O fi de bine, o fi de rau? Credinta e strict individuala, iar politica e esential colectiva.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus