Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Viitorul primar ales al Sibiului, la mana lui Ponta

Posibilitatea să existe alegeri anticipate pentru alegerea primarului Sibiului sunt foarte mici. Deși în Legea 215/2001 se specifică faptul că se organizează alegeri în termen de 90 de zile de la data vacantării postului de primar, în realitate data alegerilor este stabilită de către Guvern. ”Nu cred că vor fi alegeri, pentru că nu există niciun interes în acest sens din partea Guvernului. Cel mai probabil, va exista un primar interimar până în 2016, atunci când vor fi alegerile locale”, spun surse din cadrul PNL. 
Articolul 17 din Legea nr.393 din 2004, privind Statutul aleşilor locali prevede că ”Prefectul ia act prin ordin de demisia primarului. Ordinul prefectului, împreună cu un extras din procesul verbal al şedinţei, se înaintează Ministerului Administraţiei şi Internelor, care va propune Guvernului stabilirea datei desfăşurării alegerilor pentru un nou primar”. Decizia organizării unor alegeri în Sibiu stă în semnătura premierului Victor Ponta. 
Există mai multe situații în care perioada de interimat s-a prelungit cu mult peste această perioadă de 30 de zile, prevăzut de Legea 215. Ultimul caz, și cel mai apropiat de Sibiu, s-a petrecut la Primăria Cluj, unde după arestarea primarului Sorin Apostu, în 2011, perioada de interimat a lui Radu Moisin a durat peste șase luni. Radu Moisin a fost numit primar interimar în 29 noiembrie 2011, iar Emil Boc a fost votat primar în iunie 2012. Probabil recordul în materie de interimat a fost în localitatea Crângu, din județul Teleorman, unde primarul a fost ales după un interimat de 11 luni. De regulă, alegerile în aceste situații se organizează atunci când există referendumuri la nivel național. Ultima dată când s-au organizat alegeri parțiale a fost cu ocazia alegerilor europarlamentare. 
Copreședintele PNL Sibiu, Mircea Cazan, a declarat că partidul nu a luat o decizie în cazul unor eventuale alegeri și că acceptă interimatul actualului viceprimar, Astrid Fodor. ”Viitorul primar interimar se va alege dintre actualii consilieri locali. Majoritatea o are FDGR și cel mai probabil va fi propusă și alesă doamna Astrid Fodor. Când se va stabili data alegerilor, vom vedea, se va lua o hotărâre. Noi o susținem acum pe doamna Astrid Fodor în această perioadă de interimat”, a declarat liderul PNL. Până la alegerile locale din 2016 mai sunt 18 luni.
Primarul Klaus Iohannis este în concediu fără plată de la 1 septembrie. De atunci, toate atribuțiile i-au fost delegate viceprimarului Astrid Fodor. După ce Iohannis își va da demisia din funcția de primar, votul consilierilor locali va decide viitorul primar interimar.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

@@@

Acum 9 ani

Sa fie primarită frâua? Mai bine alegeri! Poate va da Domnul gândul cel bun și votați un român!
Raspunde

vaporeanu

Acum 9 ani

Locuri de munca urgente! Incheiati imediat contract legal si incepeti rapid o activitate noua, usoara, serioasa si profitabila! Foarte multi oameni au inceput deja sa lucreze! Seriozitatea noastra este absoluta! Primele castiguri au fost deja acordate! NU este *** sau MLM! Avem nevoie de operatori online care sa lucreze 3 ore pe zi si sa castige 300 dolari lunar! Pentru a afla detalii,*** \"Info\" la adresa de email: [email protected]
Raspunde

&&&

Acum 9 ani

Vrei sa votam un roman asa belit ca tine, nu?
Raspunde

unu

Acum 9 ani

si romanu s-a fi tu s-au un apropiat de al tau ,ce vrei primarie ,bogata ,infrastuctura pusa la punct ,tu s-au chibiti de pe margine numai s-a adunati taxe si impozite si angajat la neamuri intre voi astia romani si get -beget ,lasati lucrurile e-a mearga asa ca nu trebuie primar pina este ,fodor acolo ,este capabila si trebuie s-a duca sibiul mai departe spre elita oraselor europene ,mai ales ca noul presedinte a tari este fostu nostru primar [johannis ] nu o s-a mai indrazneasca sabotori si detractori sibiului ,s-a se opuna marilor proiecte ale sibiului [unesco ,spitalu regional de urgenta ,acua -parc ,stadion de 40 000 de locuri si sala polivalenta de 10 000 de locuri si teatru cel nou de 5000 de locuri ]acesta din urma este necesar noi find capitala teatrurului mondial de 24 de ani ,succes fodor sibieni te vor vota precum romanii pe johannis la presedentia tari
Raspunde

paganel

Acum 9 ani

O fost tot romani la conducere si se vede rezultatul, dezastru total, hotie la banu public , angajare de nemuri [ vezi familia lu pinochio si a lu cindrea] si saracie. Ba ne-am saturat de hotiile si minciunile voastre de aia nu va mai voteaza lumea si voteaza sasii ca sunt oameni de cuvint si fac ceea ce trebuie sa faca, voi in loc sa exploatati momentul cind sunteti alesi si sa faceti ceea ce trebuie, va apucati de furat, manipulat si de angajat neamuri si prieteni la banu public.
Raspunde

membru PSD

Acum 9 ani

E clar ca lumina zilei ca Ponta nu risca sa tina alegeri la Sibiu, ca sa fie umilit inca odata. Sibienii stiu sa taxeze pe cei de la PSD Sibiu, atata timp cat partidul numeste in functii doar corupti si spagari, fara pregatire profesionala, dar buni executanti si colectori de fonduri, cat tin la conducere clica comunista a lui Cindrea, fara sa lase locul celor tineri si de o integritate morala de necontestat. E bine asa, Ponta se minte singur, dar abia astept 2016 sa vada rezultatul alegerilor de atunci. De ce il critic? E simplu! E cel mai slab presedinte de partid, premier si lider politic pe care l-a dat partidul. El crede in inganfarea lui, ca doar cu replici acide si cu atacuri la persoana, facute cu ajutorul lui Firuta, Olguta si Antena 3, reuseste sa tina electoratul. Mi-e frica de anul 2015, ca au venit scadentele la platile externe, cum va trece Ponta peste ele. E clar ca partidul se va duce in jos, exact ca PDL-ul in 2010-2012 si poate asa vom schimba si noi la Sibiu ceva. Succes Astrid Fodor. PS: eu sunt unul dintre cei din partid care nu l-am votat pe Ponta. Unul din multii..... si nu ma simt un tradator!
Raspunde

Dan

Acum 9 ani

Daca ani de zile ne-a fost bine cu un primar sas de ce sa nu continuam pe aceiasi linia. Cum la sefia FDGR-ului Iohannis a fost inlocuit de dr. Porr consider ca acesta este cea mai potrivita persoana sa il urmeze pe Klaus Iohannis la primaria Sibiu!
Raspunde

sibian

Acum 9 ani

cred ca ar trebui sa nu va grabiti cu madam fodor, aroganta ei este in crestere. poate ca trebuie si aici o schimbare, nu de alta dar administratia locala nu poate fi lasata mostenie
Raspunde

un sibian

Acum 9 ani

votam tot cu FDGR-ul!...in rest puteti sa comentati ce vreti...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus