Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

"Eu caut sa ma mantuiesc, nu sa ma integrez euro-atlantic"

Sunt credincioșii niște proști fără studii? De ce sunt scutiți preoții de taxe? Întrebări grele, aflate în gândurile multor români. Răspunsurile sunt oferite de Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula. 
Vă așteptăm să postați întrebări părintelui Necula la secțiunea comentarii. La 3 întrebări, părintele va găsi 3 răspunsuri, în fiecare săptămână. 
 
Întrebarea 1
 
Cât de adevărată este afirmația ”Religia rezonează în special cu o anumită clasă socială, cu un anumit nivel intelectual”?
 
Părintele Constantin Necula: Este o părere de luat în seamă. Depinde de care anume religie vorbim. Ortodoxia, ca formă confesională a creștinismului, se adresează și primește răspuns de la toate treptele sociale. Cine crede că a fi credincios înseamnă a fi redus ca intelect să recitească istoria. Pentru mine este o mare provocare să înțeleg mecanismul prin care oamenii cred absurdități notorii și mai puțin mărturisirile de credință ale creștinismului. Ateismul mi se pare mult mai greu acceptabil, și credeți-mă că am trecut prin el și știu ce zic, decât orice învățătură a creștinismului. Cine pune problema superficial, are răspunsuri superficiale la toate întrebările sale. De unde autoîncrederea superficială ori megalomania. Teologia este o știință extrem de exactă, are definiri ale obiectului cercetării, structuri de cercetare de vreo 2000 de ani. Și rezultatele, pentru cine vrea să vadă, se văd fundamental. Remarc modul în care suntem priviți de comentatorii religiei, drept proști, ori reduși mintal. Și trebuie să recunosc, au dreptate. În Ortodoxie nimeni nu e chemat să fie deștept, intelectual versat, cu atât mai puțin intelectual versatil. Poate că nu ne încadrăm în exigențele tuturor, dar nici nu căutăm aceasta. Ispita triumfalismului „ortodox” s-a născut tocmai din a căuta să răspundem, cu aceeași monedă calpă, provocărilor celor care ne cred proști.
 
Întrebarea 2
„Noi, ortodocșii, avem charisma evlaviei. Europenii au politețea”. Prin urmare, dacă suntem evlavioși, nu mai suntem europeni, părinte Necula?
 
Părintele Constantin Necula: Nu, dacă ne pierdem evalvia nu mai suntem ortodocși. Eu caut să mă mântuiesc, nu să mă integrez euro-atlantic. Cred în nevoia integrării într-o structură geopolitică euro-atlantică, dar o fac prin asumarea unei dimensiuni civice, nu una constituțională mântuirii. Citatul, din Cuviosul Paisie, este menit să ne reducă îngâmfările. Să ne spună că în timp ce educația este un exercițiu de viață, evlavia este un dar de viață. Europeni, slavă Domnului Istoriei, suntem prin așezare și aliniere, creștin ești prin evalvie. Actului civic nu-i trebuie conținut dogmatic, ci respect față de lege și cetățean. Un om complet își crește din evlavie respectul și este respectat pentru evlavia sa.
 
Întrebarea 3
Pe când o se impoziteze veniturile Bisericii? Nu mi se pare corect ca eu să plătesc impozite pe orice, iar "alții" să fie scutiți. De ce nu și profesorii, medicii, polițiștii să nu fie scutiți pt. că și ei muncesc în folosul oamenilor?
 
Părintele Constantin Necula: Nu sunt un expert în răspunsuri pe fiscalitate, deși remarc cum am devenit toți astfel de experți, dar de prea multă vreme se perpetuează o serie de informații nefondate în domeniu. Preoții și cântăreții sunt dublu impozitați pe salariu. Pe de o parte, ajutorul venit de la Stat, între 850 și 1.000 ron intră impozitat în posesia preotului. Cum preoții, mai bine de 90%, sunt licențiați, inclusiv cu studii postuniversitare, își asigură restul de salariu- în conformitate cu legea și pregătirea lor profesională, din ceea ce este încasat- prin chitanță, la nivelul economiei parohiei și numai prin hotărâri ale Consiliului Parohial. Acest adaos, chiar dacă este de cele mai multe ori teoretic, parohiile neavând fonduri pentru salarizare, este la rândul său impozitat. În ce privește producerea lumânărilor, obiecte de cult, tipărituri ori alte produse necesare cultului, acestea sunt impozitate exact ca orice SRL, pentru că astfel și funcționează. Nimeni nu spune însă că multe din lucrările Bisericii se autosusțin din servicii religioase fiscalizate, că mare parte din ajutorul de la Stat nu rămâne bisericii ci se întoarce la Stat în diferite forme. 
 
P.S Pentru unul dintre comentatorii materialului din numărul trecut care mă îndemna să nu le spun ONG-urilor cu specific unde să intervină îmi permit un răspuns. Accept că ora de religie nu este cea mai frumoasă provocare pentru copiii noștri, cine mă cunoaște știe că nu susțin ad absurdum predarea religiei. Dar este lipsit de cea mai precară etică socială să hărțuiești o Biserică, niște profesori și credința unor familii doar pentru a-ți dovedi utilitatea. Eu socotesc, în continuarea, că ultimii 25 de ani înregistrează o hărțuire continuă, fără nici o roadă educațională, a orei de religie- indiferent care ar fi forma ei. Promit să nu le mai dau lecții dacă ei îșiși își mențin competențele, care nu sunt pedagogice. Ideologizarea acestui pseudo-conflict nu intră în cheia gândurilor mele. Cu tot respectul ce ni-l datorăm unii altora. 
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

37 comentarii

eugen

Acum 9 ani

Nici parintele nu este \"expert in fiscalitate\" dar si cei care fac legile sunt straini de orisice etica fiscala, singura lor grija fiind sa ia bani. Daca eu platesc impozit pe salar, pensie, dividende sau ce o fi... si din ce-mi ramane dau o suma de bani la Biserica, unde se organizeaza o cantina pt saraci (nu pot sa o fac la mine acasa!), de ce acsti bani sa mai fie impozitati inca o data?
Raspunde

gheorghe de gheorghe

Acum 9 ani

întrebarea numărul 4: părințele, de bobotează umblați cu chitanțieru\' în buzunar. fățărnicia lu\' taica părinte îmi aduce aminte de un alt popă, care acum ceva vreme, la un botez, când m-am dus în altar să-l întreb cât se plătește, nci n-am deschis gura c-a început: - pune 25 de lei pentru registru - pune 25 de lei pentru clopotar - pune 10 de lei pentru ăla de-a cărat apa (apa sfințită, pentru botez, adusă de peste drum de la casa parohială; bine că nu m-a pus să plătesc pentru gaz sau pe coana preoteasă c-a încălzit apa) - pune 50 de lei pentru cantor, c-a zis cu glas frumos - pune 5 lei pentru lumânări, să avem de arde-n biserică - și dăi și lu\' taica părintele un sutar, că s-a ostenit săracu\' și-a pus vorbă bună la Ăl de sus pentru micuț, să îi fie cu noroc în viață. desigur nu sunt toți la fel. cu o lună înainte, tot la un botez, preotul de la Biserica de pe Ștefan cel Mare (ăsta de mai sus ”muncea” la Biserica din groapă) întrebat fiind cât a zis ”taxa de registru e 25 de lei. o plătiți la crâsnic și vă taie chitanță”. când am insistat cât trebuie să dăm pentru ”restu” a zis ”dacă vreți să dați ceva pentru biserică, cutia milei e la ușa de intrare. pe mine mă răsplătelte ăl de sus iar restul sunt plătiți de parohie”
Raspunde

Lilu

Acum 9 ani

Este evident faptul ca preotii trateaza \"slujba\" lor ca pe-o meserie. Daca ne uitam in scripturi, gasim scris ca cei care conduceau poporul lui D-zeu, in unele cazuri judecatorii sau imparatii, erau \"pusi deoparte din pantecele mamii lor\", adica, erau predestinati pentru acest lucru; nu ca acum cand orice tanar,orice individ care face o scoala teologica, poate sa ajunga preot...
Raspunde

un ortodox

Acum 9 ani

\" Eu caut sa ma mantuiesc , nu sa ma integrez euro-atlantic . \" Pai care este logica ? Mantuirea vine prin credinta si fapte bune iar integrarea euro-atlantica este produsul poiliticii. Sa inteleg ca BOR este impotriva prezentei Romaniei in NATO si U.E. ? BOR ar trebui sa lase politica in pace si sa isi vada de menirea ei , menirea cu care a fost inzestrata de Hristos. Implicare politicii in religie sau a religiei in politica duce direct spre ateism. BOR are din pacate state vechi in politica dupa realizarea Romaniei Mari in 1918. In anii 30 sutinea antisemitismul si legionarismul. Sub dicattura comunista marii ierarhi si nu numai , erau agenti ai Securitatii si faceau politie politica . Acum l-a sustiniut direct in campania electorala pe Victor Ponta. Este o strategie extrem de proasta si riscanta. Ca si crestin ortodox as dori o Biserica neimplicata politic . Menirea Bisericii este de a inlesnii relatia omului cu Dumnezeu ci nu de a face politica . Doamne ajuta.
Raspunde

Florin

Acum 9 ani

Principala provocare politica a Bisericii Ortodoxe este strategia politica a lui Aleksandr Dughin care foloseste ortodoxia ca un instrument politic intr-un proiect statal numit Euroasia care se vrea o contrapondere la Uniunea Europeana. Dughin are numerosi simpatizanti in mediile monahale ortodoxe din Moldova. Sunt curios care este pozitia parintelui profesor fata de provocarea Dughin ?
Raspunde

Nemilosu

Acum 9 ani

@gheorghe la (cap) patrat: esti prost ca legea...
Raspunde

el padre

Acum 9 ani

Pai s-o zicem pe aia dreapta si reala adica cu cat oamenii sunt mai inculti si saraci cu atat credinta lor in biserica si popa e mai mare - studiu de caz Moldova pupa aia ciolane in draci de zici ca asa li se rezolva vreo problema fie ea materiala, trupeasca sau spirituala. Citeam in presa ca un mare popa din moldova a felicitat o familie nacajita din moldova pentru \'credinta\' lor daruindu-le carti bisericesti (probabil numa best-seller-ure) oare niste haine de iarna, niste lemne de foc si ceva merinde nu erau mai nimerite. Omul cu carte si mai ales tineretul nu mai poate fi manipulat de popa si asta deranjeaza ca afecteaza atat influenta popimii cat si finantele lor. D-zeu nu e monopolul bisericii fiecare poate alege sa creada sau sa nu creada, dar ideea ca daca nu mergi la biserica si nu asculti de popa nu poti fi un om bun (crestin) cred ca e cel putin penibila.
Raspunde

Biliboc

Acum 9 ani

Astept, si sper ca nu va dura mult, timpul cand vom fi mai curajosi si nu ne vom mai duce copiii la biserica sa-i boteze popa, cand ne vom putea casatorii fara a mai intra in vre-o biserica,si ne vom ingropa mortii fara popi. Primele doua se intampla tot mai des, a mai ramas ingropatul care inca, din ipocrizie, apelam la biserica...
Raspunde

mda

Acum 9 ani

Bine spus Biliboc. Din fericire romanii au inceput sa iasa foarte mult pe afara (in special Europa spre disperarea popii) si au vazut cum se traieste si se gandeste pe acolo. Asta e un lucuru bun. S-a vazut si la alegeri. S-au dus vremurile bai plagiatorule cand castigai voturi pt. ca \' esti mandru ca esti ortodox\'. Hai sictir! Mergeti la scoala copii, invavtati si o sa si evoluati incat sa fiti independenti de popi. Hai sa o spunem pe cea dreapta: daca faci un sondaj la biserica, peste 80% din cei care merg nu au studii superioare. Pe ei se mai bazeaza atat cat mai tine biserica ortodoxa si popii ei spagari si turnatori.
Raspunde

G

Acum 9 ani

Biliboc- eu i-l rog pe Dumnezeu sa te ierte.
Raspunde

@biliboc

Acum 9 ani

Boule,daca esti ateu(satanist) te inteleg ...daca cumva esti deja botezat crestin ortodox si gandesti asa...da-ti glontu...nu-ti va duce nimeni lipsa....eventual cel de la mpostingul 9 ,alt habarnist cretin!
Raspunde

ali baba

Acum 9 ani

vai de capul vostru....moare azi maine generatia de la care a ti mus si v ati facut palate pt masini scumpe.... maintuitiva pe voi,terminati cu banii murdari,platiti impoxite ,faceti langa biserici gradinite,scoli si spitale si apoi mai vorbim.....adevarul este k a ti face bine sa l luati pe iliescu si ponta de mana si sa dispareti din romania ca ati distruso destul de secole..
Raspunde

gheorghe de gheorghe

Acum 9 ani

nemilosule, marș și suge poala popii. și după aia stai pe trotuar să te-mproaște popa când trece cu jipanu\'
Raspunde

sibian

Acum 9 ani

VOTATI VICTOR PONTA! AMIN
Raspunde

gigi

Acum 9 ani

vorbe goale ptr capete goale de la minti smechere si fara o frica adevarata de Dumnezeu. bine ca nu pierdeti nici o ocazie sava integrati comunist, asta pare, in opinia voastra sa se asorteze foarte bine cu mantuirea. de la revolutie incoace am privit cu greata cat de bine s-a inteles biserica ortodoxa cu stapanirea comunista. sunt ghidati de aceleasi apucaturi. in aceste conditii nu aveti nici un drept sa va creati o imagine buna pe seama preotilor care au murit sau s-au chinuit in inchisorile comuniste ptr ca nu au vrut sa-L renege pe Dumnezeu. nu aveti nimic de a face cu ei, s-ar lepada de voi cu scarba daca ar putea.
Raspunde

gigi

Acum 9 ani

voi va lepadati de Dumnezeu si va faceti frate cu stim noi cine in vremuri de prosperitate ptr a avea tot mai mult si mai mult
Raspunde

gigi

Acum 9 ani

e extrem de ciudat ca faceti sfinti pe oricine de la stefan cel mare la andrei saguna (oameni onorabili de altfel dar care ei insisi v-ar condamna ptr asta, probabil se rasucesc in mormant) dar pe adevaratul sfant al acestei tari, parintele Arsenie, refuzati sa il recunoasteti. asta spune totul despre scopurile si caracterul vostru precum si despre cati bani dati pe credinciosii care cred in el si sunt ajutati de el. din pacate ptr voi oamenii gandesc.
Raspunde

hopaaaaaaaaaa

Acum 9 ani

hopaa popaaaaaa.....dispari zdreanta ...jecmaniti oamnii mai rau k potera la drumul mare sa va faceti palate.....huooooo ordinarilor
Raspunde

Teodora

Acum 9 ani

Părinte, aş dori să comentaţi afirmaţia papei Francisc exprimată într-una dintre slujbele sale în care spunea că \"atâta timp cât faci bine, poţi fi şi ateu\". Aici şi informaţia ***www.independent.co.uk/news/world/europe/pope-francis-being-an-atheist-is-alright-as-long-as-you-do-good-8629390.html
Raspunde

lulu

Acum 9 ani

Parintele profesor spune ca vrea sa se mantuiasca nu sa se integreze euroatlantic adica nu vrea sa faca politica. Pai de ce nu a spus in timpul campaniei electorale \" Eu vreu sa ma mantuiesc nu sa-l sustin electoral pe Ponta.\" Mai era acum profeor ?
Raspunde

Daniel

Acum 9 ani

Bisrica Ortodoxa a fost, si va fi o frana in calea dezvoltarii acestui popor.
Raspunde

Odin

Acum 9 ani

@Biliboc Ai dreptate.
Raspunde

Odin

Acum 9 ani

Intr-adevar, nu prea vezi academicieni pupand moaste. Credinta tine oarecum de o pregatire mai sumara, minimala. In lumea contemporana, religia impreuna cu sistemul de credit bancar, constituie cele mai eficiente elemente de control al poporului. Religia te indeamna sa te multumesti cu putin, sa nu-ti doresti mai mult, iar individul indatorat la banca este disciplinat la locul de munca de teama de a nu-si pierde locul de munca si de a nu mai putea rambursa creditul. Revenind la religie, sustin necesitatea nationalizarii averii bisericii indiferent de confesiune. Preotul sa fie ales de comunitate si platit tot de catre aceasta, in functie de randament si gradul de satisfactie.
Raspunde

No shit!

Acum 9 ani

Papa Francisc n-ar trebui sa aiba deloc credibilitate,chiar nu vedeti desfranarea si homosexualii de la Vatican?suntei orbi?Biserica ortodoxa este si va fi ultima reduta in calea satanismului americano-occidental...va convine au ba ...asta e adevarul!
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

No shit! cine ești tu că să-l judeci pe papa Francisc, ești un protozoar țâfnos și plin de el, în fața unui om care și-a devansat secolul. Papa Francisc e de pe altă planetă, n-aveți voi, niște ortodocși îmbâcsiți, cum să-l înțelegeți.
Raspunde

@25

Acum 9 ani

Ciocu mic pisleag-joseph,te dai rotund ca esti ateu si antiroman?te mai suporti? wie lange noch???
Raspunde

@25

Acum 9 ani

...si apropos de ortodocsi imbacsiti....daca nu-ti convine mars in Germania nazista sau in Italia macaronarilor poponauti...te simti poponaut fraiere?
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

26,27 Q.E.D.
Raspunde

Dragos

Acum 9 ani

Parinte, va rog sa ne vorbiti despre simplitate. Va multumesc frumos.
Raspunde

Georg___TITLUL

Acum 9 ani

”Eu caut să mă mântuiesc, nu să mă integrez euro-atlantic” este o ATITUDINE STRICT PERSONALA si subiectiva, care TREBUIE RESPECTATA in cadrul LIBERTATII de OPINIE, postulat LEGISLATIV ancorat si indiscutabil si in UNIUNEA EUROPEANA. Aceasta include automat si OPINIILE CONTRARE...In Pravoslavnica Rusie a Pravoslavnicului Putin si aPravoslavnicului Patriarh Kyrill (vezi LINK-urile pe CRESTIN ORTODOX) se discuta cu totul altfel lucrurile. __Pravo-Slavnic= Cuvânt Drept, Invatatura Dreapta= Ortho- Doxia (Invatatura Dreapta)...Vaticanul propaga pe vremuri adevarata ORTHO-DOXIA CATHOLICA, deci numai ei cunosc LEGEA ADEVARATA, exista si o ORTHO-DOXIA Ebraica/Mozaica. Greco -Orientalii au anexat-o pe deplin, deci = PRAVOSLAVNICII lui Kyrill & Putin...Biserici AUTOCEFALE (popular=isi fac de cap singure, fara control de mai sus), care nu mai recunosc AUTORITATEA PATRIARHIEI din Constantinopolis. Si Biserica din Grecia este acum complet sub influenta Bisericii Pravoslavnice Autocefale Ruse. Poate aceasta explica PARTIAL linia ANTI-EUROPEANA....
Raspunde

cetateanul ortodox

Acum 9 ani

Biserica ortodoxa romana, ne place sau nu ne place desi are un nivel de incredere mare in randul populatiei, este perceputa in buna parte ca avand un cler care isi doreste o stare materiala peste nivelul mediu din Romania. Nu facem o paralela cu biserica catolica (50 %) si biserica ortodoxa (12 %) dar au acelasi comportament vizavi de averea \"bisericii\". D-lui Nicula desi nu este expert in fiscalitate nu are nici macar smerenia de a se informa si a nu induce in eroare (minti) enoriasii. Cu un minim de efort si bun simt poti obtine informtii minime de fiscalitate. Si se mai mira clerul ca populatia are incredere in biserica (Dumnezeu) dar nu re incredere in clerici !
Raspunde

stefan

Acum 9 ani

Intrebare: Parinte, de ce in Biserica se promoveaza clanurile universitare si cele preotesti prin nepotism si cumetrie ? De exemplu, mitropolitul Streza are o parte din copii asistenti universitari la catedra unde tatal este profesor titular. Care criteriu etic si religios dupa care s-a ghidat, atunci cand si-a promovat propriile odrasle ?
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

De ce studiul teologiei ortodoxe este subvenționat de stat, ca și materiile laice? De ce ies popi pe bandă rulantă din banii publici? Suntem un stat laic sau nu? Oho, sunt multe întrebări la care așa zisul părinte (apropos, părinte e numai cel care te-a procreat și crescut, voi sunteți doar părinții odraslelor voastre) nu este în stare să răspundă rațional. Dar, suntem optimiști, omenirea începe să se delimiteze de religie și încet, încet să se leapede de frica pe care voi, trăitorilor din nemuncă, ați folosit-o pentru a parazita omenirea.
Raspunde

@33

Acum 9 ani

...Nu generaliza,nu toata omenirea se delimiteaza de religie si credinta,doar specimene ca tine si cei din tagma ta de atei nesimtiti se delimiteaza,in vremurile de pe urma(pe care se pare le traim )tot biserica si credinta adevarata vor fi ultimele bastioane impotriva satanistilor occidentali(Sodoma si Gomora)....ai priceput?
Raspunde

@@@@

Acum 9 ani

....si sa citesti poezia lui vadim,joseph...sa vezi cam cat adevar e scris in strofele alea,ce-i drept cam vulgare!
Raspunde

@(IP 92.85.219.10)

Acum 9 ani

Tot defect ai rămas la capitolul virgule.Chiar cu alt IP.Dar ai devenit mai mieros cu joseph, ceea ce denotă...demnitate:)))!
Raspunde

37

Acum 9 ani

nu-i religia cea mai mare minciuna? de ce-i nevoie de obscurantismu\' asta mistic? da\' de ce trebuie platite de la buget salariile popilor si ale prozelitismului religios de la orele de religie?! de ce sa fie lasati banii la cei care i-au produs? de ce sa nu se scada impozitele?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus