Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Cum se traieste in noile zone rezidentiale ale Sibiului?

Terenuri virane de la marginea orașului, pe care acum zece ani creșteau ciulini, au devenit astăzi noi cartiere de locuit ale Sibiului. Unele sunt realizate cu bun gust și se integrează în dezvoltarea orașului, în vreme ce altele au dat naștere unor adevărate haosuri imobiliare. În ambele cazuri am încercat să aflăm de la oameni care locuiesc acolo care este nivelul de trai, întrebând detalii despre spațiile verzi, accesul la magazine, transportul în comun, proximitatea de centrul Sibiului sau relația cu vecinii.

Unul dintre cele mai cunoscute proiecte imobiliare din ultimii ani este Mihai Viteazu Residence. Ionela S. are 26 de ani și a cumpărat o garsonieră aici în urmă cu doi ani, fiind atrasă în principal de prețul scăzut al acesteia. Alte avantaje de care a ținut cont constau în apropierea de Sibiu Shopping City și supermarketul Lidl, spațiu verde cât cuprinde, priveliște, stație de autobuz la doi pași, construcția nouă etc. Problemele însă au început la scurt timp după ce s-a mutat. ”La ședințele cu locatarii participa și dezvoltatorul care avea un comportament aproape violent și de multe ori eram mințiți în față. Ni s-a spus că vor introduce internetul în bloc sau că orice problemă apare se rezolvă. Nu a fost deloc așa, nu și-au asumat responsabilitate pentru aproape nimic, nici când s-a stricat centrala termică”, spune Ionela. În plus, noii proprietari locuiesc practic în șantier, imobilul fiind în construcție, ceea ce a dus la neînțelegeri legate de consumul de curent de pe amenajarea de șantier. După aproape un an, din motive personale, garsoniera a fost închiriată.

O altă zonă nouă rezidențială a Sibiului o reprezintă prelungirea Săcel. Cristina Ioniță a achiziționat aici un apartament în urmă cu doi ani, dorindu-și o locuință într-o zonă liniștită, cu mult spațiu verde ”pentru cei doi câini ai mei, să-i pot plimba în voie”. Printre lucrurile pozitive evidențiate de Cristina se numără faptul că zona este locuită preponderent de familii tinere, cu mulți copii, și că are o relație plăcută cu majoritatea vecinilor. În plus, există magazine în apropiere și acces ușor către zona centrală, inclusiv cu autobuzul. ”Mă deranjează foarte mult strada neasfaltată, care toamna și primăvara se umple de noroaie, ca la țară”, spune Cristina. Ea locuiește și acum în prelungirea Săcel și este mulțumită de alegerea făcută.

Un nou cartier a apărut practic în ultimii ani și în capătul Turnișorului, înspre Zona Industrială Vest. George Dafinca a cumpărat un apartament pe strada Frunzei în 2009, în primul rând datorită prețului. ”În momentul cumpărării nu găsisem preț mai mic în Sibiu, la aceași suprafață. Am putut urmări și lucrarea deoarece blocul nu era finalizat”, spune el. Avantajele în a locui aici, enumerate de George, sunt: faptul că ajungi în centru în 5-10 minute, în funcție de trafic, comunitatea tânără care locuiește în zonă, existența unor mari magazine, precum Metro sau Lidl relativ aproape și faptul că fiecare apartament are propriul loc de parcare.”În cartier există doar un singur spațiu de joacă, amenajat prin forțe proprii. În fiecare an, numărul copiilor creste și deja acesta nu mai este suficient de mare. Spațiul verde nu lipseste, însă este, cu câteva excepții, neamenajat.Cea mai apropiată stație de autobuz, denumită Bosch, este la aproximativ zece minute de mers pe jos, deci destul de departe. În afara orelor de vârf nu circulă decât autobuzele de pe două trasee - autobuzele 10 și 11. Cât privește vecinii, cea mai mare problemă din acest punct de vedere mi se pare lipsa de implicare în problemele comunității, indiferent că este vorba despre un bloc sau de întreg cartierul. Neîntelegeri au existat, dar cred că acestea sunt inevitabile într-o comunitate”, spune George despre minusurile zonei. El mai amintește și străzile neasfaltate din zonă, pline de gropi. În general George este mulțumit de alegerea făcută acum șase ani și locuiește și în acum pe strada Frunzei, alături de familie, care între între timp s-a mărit.

Dezvoltarea orașului și integrarea noilor zone rezidențiale sunt tratate cu atenție și în noul ”Ghid de dezvoltare al municipiului Sibiu”, decument prezentat spre finalul anului trecut. În ghid se menționează că Sibiul trebuie să își planifice evoluția ”cu responsabilitate față de generațiile viitoare”, obiectiv care implică ”asigurarea calităților spațiale, arhitecturale și ambientale ale dezvoltării”. În plus, acest deziderat nu exclude ”operațiuni de regenerare urbană integrată”.

Subiectul a fost comentat și de Alexandru Găvozdea, președintele Ordinului Arhitecților din România – filiala Sibiu. Din punctul lui de vedere, orașului îi lipsește o viziune imobiliară unitară și un plan pe termen lung. ”Nu putem vorbi despre o integrare a acestei dezvoltări ”urbanistice”, pentru că nici măcar nu putem vorbi despre o dezvoltare urbanistică ci, mai degrabă, de o creștere a suprafeței de locuințe. Iar această dezvoltare nu se completează cu o necesară infrastructură medicală, de transport, de servicii și așa mai departe. Practic, de fapt sunt niște forme noi, contemporane, ale fenomenului care s-a produs în perioada comunistă, cartierele dormitor. Sunt niște zone în care oamenii merg să locuiască, să doarmă și cam atât. Toate celelalte servicii de care au nevoie și pe care le consumă le găsesc în oraș, în Sibiu. Nu în Șelimbăr, nu în Cisnădie, nu în Cisnădioara, nu în Șura Mare, Șura Mică și altele”, declara Alexandru Găvozdea pentru Turnul Sfatului. El a mai ținut să evidențieze și traficul pe care noile zone rezidențiale îl generează, fără ca dezvoltatorii sau administrațiile locale să țină seama de el. ”Pe lângă faptul că aceste zone nu sunt foarte grozave ca imagine și ca dotări, în felul acesta se generează și un trafic enorm de navetă. Din punctul acesta de vedere este foarte problematică atitudinea administrațiilor învecinate. Lipsește, din ceea ce ar fi trebuit să fie o zonă metropolitană, colaborarea dintre administrațiile învecinate și polul în jurul cărora gravitează toate acestea, Sibiul. Fiecare comună face cum crede mai bine iar primăria Sibiu nu prea poate face nimic”, a mai explicat Alexandru Găvozdea.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

13 comentarii

dnaa

Acum 9 ani

uat selimbar desfiintat si unit cu sibiul
Raspunde

Odin

Acum 9 ani

Ahh, deci nenea Găvozdea poate să perceapă haosul producător de comisioane în care ne scaldă așa zisa direcție de urbanism. Spații verzi? Dacă ieși afară din bloc și vezi câmpul ăla nu e spațiu verde, sunt viitoare blocuri care au sa răsară! Locuri de parcare? Să văd eu unde o să parcheze nefericiții ăia din ghetoul de 17 etaje când o sa se umple zona de blocuri (max. 3 ani). Oricât ar ocoli-o unii noile \"cartiere\" sunt viitoare ghetouri sa văd eu de unde scoli, dispensare, etc. Acum sunt noi si frumoase, lăsați-le sa facă 10 ani ...
Raspunde

uin

Acum 9 ani

samsari ... ii controleaza cineva ? nu spatii verzi si distanta intre blocuri nerespectate , parcari , calitatea lucrarilor samd.
Raspunde

Alex

Acum 9 ani

Eu propun inlocuirea balenei de arhitecta a orasului cu domnul Gavozdea, cel putin el pare mai cu capul pe umeri si observa problemele. Nu ca doamna gravitatie care se afla acolo pentru salariu si anii de munca pentru pensie... O doamna care arunca cu aprobari in stanga si in dreapta in functie de cum se arunca cu mita in dansa. Poate asa ne vom alege is noi cu zona metropolitana, Surele, Selimbarul si chiar si Cisnadie vor deveni in viitor cartiere ale orasului si daca nu sunt pe aceeasi idee ca Sibiul, nu se vor potrivi deloc si va esua toata treaba.
Raspunde

tudor

Acum 9 ani

acolo in zona selimbar linga magazine ,facuta strada care leaga ,dedeman de iesirea de giratoriu pe 6 benzi ca aveati unde va duce cu latimea ,s-au nu vedeti ce aglomerata este acum ,dar cind va fi cartieru gata ,s-a vezi atunci circulatie si ambuteaje ,ba ginditi ca un viitor oras de vreo 500 000 de locuitori ,nu cum ati dat la uni de la cluj s-a va faca pug .la un oras sub 100 000 ,sibiu are o dinamica mare si in curind in vreo 10 ani vom deveni cel mai mare oras din ,transilvania ,si o ideee s-a se construiasca si in zonele fostelor intreprinderi sibiene ,devenite din branduri nationale ,maidane si gropi de gunoi ,ale orasului ,ce va faceti cind vor fi dublu masini cu potecile care le proiectati si inghesuiti intre blocuri ,bulevarde modernwe cu deschidere pe 6 benzi cum se face in tarile ue ,alea dezvoltate
Raspunde

cine este

Acum 9 ani

\"balena de la primarie in care se arunca cu mitele \"? Daca stii atat de multe, de ce nu faci un denunt penal ? Din cate stiu desemnarea unei zone metropolitane presupune o decizie politica nu una ad -tiva.
Raspunde

...

Acum 9 ani

...asa cum mai zicea cineva pe aici: lasa-ti sa mai treaca vreo cativa ani pana se ridica si restul blocurilor fara parcari in jurul drumeagurilor zgarcite, si atunci o sa vada si aia mai chiori dintre noi ce nu s-a facut bine. Atata doar ca greselile va fi ireversibile...
Raspunde

o parere

Acum 9 ani

nu este treaba consiliului local si a primariei??? arhitectul sef nu e subordonat lor??? sunt lucruri bine facute\"...asa nu mai comentati!!!
Raspunde

miha

Acum 9 ani

Cred ca a venit momentul sa faci o schimbare in viata ta. Este necesar sa ai -peste 18 ani, - calculator si internet - sa fi serios -sa ai vointa -si multa rabdare. Programul este part-time, 2-3 ore pe zi. Se lucreaza de acasa, nu este necesar experienta. Si vei avea suportul meu permanent. De ce sa aplici la acest anunt? Ca sa ai independenta ta financiara, sa ai succesul tau, sa fi un om liber si sa ai o afacere prospera, sa fi propriul tau stapan. Investeste putin din timpul tau, sa iti asiguri viitorul. Pentru mai multe detalii , trimite-ti mesaj cu textul “info” la email: ***
Raspunde

@9

Acum 9 ani

va baga cineva in seama???
Raspunde

dgff

Acum 9 ani

Sa ma .........
Raspunde

rangau

Acum 8 ani

scutea niculae e dezvoltatoru din spate de la kaufland vine beat la sedinte de aia e asa violent.
Raspunde

marikuta

Acum 8 ani

Toti GHERTOII au ajuns dezvoltatori imobiliari.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus