Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Schimbarea la fata a Sibiului: Polsibul este istorie. Blocuri si magazin in loc

Turnul Sfatului continuă micul serial care urmărește reconversia sau propunerile de reconversie pentru zonele industriale din interiorul orașului Sibiu. Reconversie care a început să fie evidentă: după demolarea Arsenalului, zilele acestea devine istorie și fosta poligrafie.

A doua tentativă de vânzare a Polsib-ului s-a concretizat în vara anului trecut. După mai bine de 12 ani de control asupra poligrafiei sibiene, Teodor Răducanu, proprietarul Editurii Teora, a vândut pachetul majoritar al Polsib SA. 14,42 milioane de lei (aprox. 3,2 milioane de euro) au fost plătite pentru cele 327.852 de acțiuni prin care SC Editura Teora SRL (unic acționar Teodor Răducanu) controla 79,8% din SC Polsib SA. Tranzacția a acut loc pe bursă la finele lunii august 2014, iar cumpărătorii erau o firmă din Arad – SC Best Mixt Team Buildings SA. În spatele acestei firme se află Alexandru Bercea, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Arad, cu ample investiții în domeniul imobiliar. Tot prin intermediul unei firme controlată de el – Mara Com Mixt SA -, arădeanul a demarat lucrările de eliberare a terenului.

În septembrie e gata magazinul

Lucrările de demolare a Polsibului au început în urmă cu aproximativ 60 de zile și au continuat într-un ritm alert, astfel că la mijloc de februarie terenul este aproape ”curățat”. Explicația pentru acest ritm: în septembrie este programată deschiderea unui nou magazin Kaufland, care – de fapt – a reprezentat ancora principală în negocierile care au dus la vânzarea și, mai apoi, închiderea Polsibului. Închidere în urma căruia au rămas fără serviciu aproximativ 40 de persoane.

”În septembrie magazinul trebuie să fie finalizat. Zona rezidențială prevăzută pentru acest teren va fi și aceasta construită, dar nu este o așa mare prioritate. Este posibil ca lucrările să înceapă anul acesta”, au declarat surse din cadrul șantierului, pentru Turnul Sfatului.

Viitorul magazin Kaufland este gândit să ocupe aproximativ 17.000 de mp din cei peste 26.000 de mp pe care îi ocupa Polsibul. ”Clădirea care va adăposti hipermagazinul este o construcţie parter tip hală cu dimensiuni exterioare 89,56x51,68 m (…). La nivelul parcelei pe porţiunea dintre hipermagazin şi Şoseaua Alba Iulia va fi amenajată o parcare  clienţi cu capacitatea de 203 locuri, cu două accese (unul din  sensul giratoriu şi altul din strada Malului). Conform soluţiei de trafic sensul giratoriu va fi redimensionat şi creată o a cincea ramură care va asigura accesul principal în parcarea Kaufland”, se arată în proiectul depus la Agenția de protecție a mediului Sibiu, referitor la investiția de pe strada Alba Iulia.

Urmează blocurile

Potrivit planului urbanistic zonal aprobat de Consiliul Local pentru zona deja fostului Polsib, pe restul de aproximativ 9.500 de mp de teren pot fi construite blocuri de locuințe. Potrivit PUZ-ului elaborat, eventualele clădiri construite vor trebui să fie ridicate la minim opt metri de strada Alpinismului şi minim trei de strada Alba Iulia şi Malului. "Regimul maxim de înălţime admis este de cinci niveluri supraterane, respectând posibilele configuraţii P+3E+M, P+3+R, D+P+2E+M, D+P+2E+R (D – demisol, P – parter, M – mansarda, R – etaj retras. Sunt permise subsoluri", se arată în planul care prevede că punctul cel mai înalt al construcţiilor nu trebuie să depăşească 20 de metri. Procentul maxim de ocupare a terenurilor în această zonă este de 70%, iar coeficientul de utilizare a terenului va fi maxim 1,6. În cazul locuinţelor colective, trebuie amenajate câte trei locuri de parcare la fiecare două apartamente, iar în cazul spaţiilor comerciale, va trebui amenajat câte un loc de parcare pentru fiecare 40 de metri pătraţi din suprafaţa construită desfăşurată.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

19 comentarii

Alex

Acum 9 ani

Blocuri cu 3 etaje ... astia nu isi dau seama ca orasele se dezvolta pe plan vertical si nu pe orizontal ... ca doar nu suntem in comune/sate .. suntem in resedinta de judet
Raspunde

Penny

Acum 9 ani

De Penny Market de peste drum de Polsib mai stie cineva ceva? Abia astept ca sibienii sa nu-i mai bage bani in buzunar lui maricuta.
Raspunde

bogdan

Acum 9 ani

ca omul a cumparat polsib-ul pe nimic, fara sa plateasca nici macar suma prevazuta in contractul de vanzare. de cand a cumparat a inceput sa inchida si sa distruga tot incalcand contractul. toate aceste probleme nu conteaza
Raspunde

uuuaa

Acum 9 ani

raducanu patronul de la teora e nenorocitul
Raspunde

K.Samuel

Acum 9 ani

Foarte bine. Sper sa dispara toate cladirile industriale de pe malurile Cibinului. N-au ce cauta acolo. Pe malurile raurilor, ar trebui sa fie zone rezidentiale.
Raspunde

miha

Acum 9 ani

Cred ca a venit momentul sa faci o schimbare in viata ta. Este necesar sa ai -peste 18 ani, - calculator si internet - sa fi serios -sa ai vointa -si multa rabdare. Programul este part-time, 2-3 ore pe zi. Se lucreaza de acasa, nu este necesar experienta. Si vei avea suportul meu permanent. De ce sa aplici la acest anunt? Ca sa ai independenta ta financiara, sa ai succesul tau, sa fi un om liber si sa ai o afacere prospera, sa fi propriul tau stapan. Investeste putin din timpul tau, sa iti asiguri viitorul. Pentru mai multe detalii , trimite-ti mesaj cu textul “info” la email: ***
Raspunde

un sibian

Acum 9 ani

cum o fi pus mana pe teren e treaba lui...daca e ceva necurat o sa-l ia astia...ca e la moda in ultima vreme...ca se face un Kaufland e o realizare importanta! si numai din considerente de aglomeratie si poluare!!!
Raspunde

@Alex

Acum 9 ani

Sper ca nu esti arhitect, desi daca privesc prin multe zone ale Sibiului as fi tentat sa cred ca cineva acolo la urbanism gandeste exact ca tine....
Raspunde

VASI

Acum 9 ani

Asa. boilor, distrugeti tot Sibiul. Cel mai indicat, fara a deranja pe cineva, totusi era binevenit un parc...
Raspunde

arhitectul

Acum 9 ani

Cind o sa ne apucam de zgirie nori si noi
Raspunde

eu

Acum 9 ani

Vad ca multa lume bate campii pe aici,2,3 mai rasariti. dragilor, acolo nu se paote construi mai inalt ptr ca este RUTA AERONAVELOR, dam-dam. zonele industriale trebuie scoase din orase, am intrat in europa( de parca nu am fi fost in ea dintotdeauna) trebuie sa jucam. Domnule\"arhitectul\" daca esti ceea ce spune numele ar trebui sa stii multe, cum ar fi ca Sibiul este pe niste vechi mlastini si nu se poate construi foarte inalt.
Raspunde

george

Acum 9 ani

ergerg
Raspunde

tu

Acum 9 ani

Ce vorbesti ma, in Beinjing cel mai inalt zgirie nori s-a construit intr-o mlastina nu ca la Sibiu. Frustrati sunteti, sa nu se construiasca la Sibiu pe verticala ca bubuie oftica in voi.
Raspunde

@13

Acum 9 ani

Sa nu uiti sa-ti iei pastilele colorate si tu si agramatu-sef de pe aici...si mai baga cu deconcentratele..ceva sensuri unice,giratorii nimic,nimic??:)))))
Raspunde

pam pam

Acum 9 ani

Te-ai trezit ,frustratule, v-am dejucat toate planurile mirsave.
Raspunde

bum bum

Acum 9 ani

câtă paranoia !! câte idei fixe !!! câte refulări și defulări !!! peste tot se văd planuri mârșave, frustrări, ticăloșii, teorii ale conspirației....praf în ochi. toată lumea se pricepe la de toate, toți știu arhitectură, studii de sol, mlaștini, poziționare zone industriale, ruta avioanelor, securitate internațională, geopolitică....e ceva dom\'le...plin de genii neînțelese în burgul ăsta mohorât.
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

16, ai venit la servici?
Raspunde

Mitica

Acum 9 ani

Orasul se dezvolta daca creste numarul constructiilor. Daca pentru fiecare constructie se demoleaza alta constructie atunci nu se extinde. Cladirile noi ar trebui sa se faca la periferia orasului. Nu se pot inghesui toti in centru. Ajungem sa ne calcam pe bataturi in centru.
Raspunde

sibian

Acum 9 ani

sa se faca o sala pentru fecut laba pe plan local.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus