Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Imigranti in Sibiu: "Aici oamenii nu discrimineaza si e usor sa iti gasesti un loc de munca"

Dacă românii, în general, nu au o părere foarte bună despre propria ţară, există imigranţi din Algeria şi Filipine, care au ales Sibiu pentru a începe o viaţă nouă şi spun că „a fost cea mai bună alegere”. Avantajele vieţii în Sibiu, povestesc imigranţii, sunt lipsa discriminării şi numeroasele festivaluri, iar la capitolul dezavantaje toţi spun acelaşi lucru: bucătăria tradiţională românească nu e tocmai uşoară – nici de gătit, nici ca şi consistenţă.

Panilag Lahla Sabella a venit din Filipine acum şapte ani. Acum, privind înapoi recunoaşte că începutul nu a fost tocami uşor, dar în prezent îi place viaţa ei „cu oamenii şi locurile din oraş şi din jurul oraşului”.

„Eu sunt aici de şapte ani şi am venit pentru că aveam nevoie de un loc de muncă şi îmi era greu să găsesc acasă, în Filipine. Acum lucrez într-o fabrică şi sunt foarte mulţumită. Când am venit în România am fost mai mulţi filipinezi, dar unii nu s-au adaptat, alţii au plecat în alte oraşe sau ţări şi am rămas doar eu şi încă cineva din grupul respectiv”, povesteşte Lahla.

Tânăra spune că îi plac multe lucruri în România, dar mai ales faptul că sunt patru anotimpuri şi „aici chiar ai ocazia să vezi cum se transformă natura”, dar îi plac şi oamenii pentru că sunt mereu amabili „şi nu discrimnează”, precum şi faptul că oraşul abundă în festivaluri.

Fidecan Nelyfe a ajuns la Sibiu tot din Filipine. Pentru ea Sibiul a devenit „acasă” mult mai uşor, deoarece nu a aluat-o de la încept singură, ci alături de soţul ei. „Eu sunt aici de patru ani, sunt căsătorită tot cu un filipinez, dar viaţa noastră s-a aşezat frumos aici. Soţul meu lucrează la firma Continental şi ducem o viaţă liniştită în Sibiu”, spune Fidecan. Despre începuturi îşi aminteşte că au fost „aşa şi aşa pentru că am avut şi noi nevoie de o perioadă de acomodare”. „A durat puţin pentru că nu cunoşteaum pe nimeni, dar şi pentru că a fost greu să ne adaptăm bucătăriei locale. Acum pe masa noastră, printre preparatele tradiţionale, îşi mai fac loc şi mâncăruri româneşti, dar puţin schimbate, la care adăugăm ceva din bucătăria noastră”, mai spune Fidecan.

„Eu sunt musulman, soţia şi copiii sunt ortodocşi. Ne respectăm reciproc credinţa”

Beniahla Ab-Delkader a venit acum patru ani în România şi locuieşte în Ocna Sibiului. Înainte să ajungă aici a lucrat în Franţa şi în Spania. În România a ajuns după ce şi-a cunoscut soţia, o româncă din Ocna Sibiului. Au ales să vină în Ocna să îşi crească copiii aici. Beniahla lucrează la o fabrică din Sibiu şi spune că a fost surpins de cât de reprede şi-a găsit de lucru în oraş.

„A fost o hotărâre bună. Am găsit o ţară primitoare, cu oameni calzi. Eram pregătit să accept orice loc de muncă, să mă adaptez pentru că orice se poate învaţă cu dorinţa şi stăruinţă. Am găsit locul actual de muncă printr-o cunoştinţă. Ştiam că sunt bariere pentru că nu cunoşteam limba română, dar am avut şansă să întâlnesc şefi cu deschidere, dispuşi să aprecieze rezultatele muncii mele. Este un colectiv bun, ne respectăm şi salariul este mulţumitor pentru existenţa familiei mele. Eu sunt musulman şi soţia şi copiii sunt ortodocşi. Nu avem nimic de împărţit, ne respectăm credinţă şi sunt convins că dacă este armonie, înţelegere, iubire, niciun impediment nu constituie frână pentru dezvoltarea spirituală a oamenilor. Nu ştiu cum se adaptează cei care nu au familie, probabil le este greu şi asta poate genera şocuri psihice. La mine nu a fost cazul pentru că familia îmi oferă tot ce am nevoie”, povesteşte Beniahla.

Suport pentru imigranţii care ajung la Sibiu, oferă Asociaţia de Ajutor Familial Pro Vita Sibiu. Începând din 2010, Asociaţia de Ajutor Familial Pro Vita Sibiu este parteneră în proiectele iniţiate de OIM, în acest sens la sediul asociaţiei de pe str. Constantin Noica, nr.1 Sibiu, funcţionează Centrul de Informare şi Consiliere RTT.

"Prin intermediul acestui centru, dorim să oferim imgranţilor din România asigurarea de servicii de informare şi consiliere care să răspundă nevoilor lor de integrare, accesarea serviciilor medicale în România şi a sistemului educaţional în România, consiliere în vederea accesării pieţei muncii în România şi îmbunătăţirea cooperării cu instituţiile centrale şi locale cu atribuţii în gestionarea cerinţelor imgranţilor”, spun reprezentanţii Pro Vita Sibiu. Foto: www.mpsro.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

4 comentarii

Niculaie de la Jina

Acum 9 ani

Bine ca au plecat sibienii in lume si au venit altii in locul lor. Adevarul este ca sunt multe tări sarace si in consecinta cu oameni săraci pt care România le oferă o pâine. Este un sentiment ciudat ce a reușit globalizarea sa faca pt a dezrădăcina oamenii.
Raspunde

zerocratu

Acum 9 ani

Sa vina lume de peste tot, suntem ok. In afara de valceni :))
Raspunde

SB

Acum 9 ani

Ar trebui sa se intoarca vreo 1000 de familii de sasi ca sa se vada ceva schimbare in bine (mai ales curatenia din fata casei), ca oamenii astia care populeaza Sibiul nu mai stiu ce insemna sa-ti maturi praful din fata casei!
Raspunde

@2

Acum 9 ani

sa vina si din Valcea...dar aia normali! oricum teribili sunt aia di OT si DJ
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus