Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

CNADNR, despre lucrarile din preajma Turnului Spart de la Boita: CJ nu ne-a cerut arheologi

Lucrările de consolidare a DN7 în apropierea Turnului Spart de la Boița au demarat în baza unei autorizații de construire emisă de Consiliul Județean Sibiu, iar pentru eliberarea acesteia autoritățile județene nu au solicitat niciun aviz din partea Direcției de Cultură, culte și patrimoniu cultural. ” Prin Certificatul de Urbanism nr. 236/III-A-3 din 08.06.2011 obținut pentru lucrarea aflată în execuție «Consolidare DN7, km 239+500 - 246+230; 246+300-246+500» nu a fost solicitat Aviz de la Ministerul Culturii, astfel DRDP Brașov nu a avut cunoștință despre necesitatea încheierii unui contract arheologic înainte de începerea lucrărilor”, se arată într-un comunicat transmis ziarului Turnul Sfatului de către Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România. Dacă cei de la Consiliul Județean Sibiu nu s-au gândit că în preajma Turnului Spart ar fi nevoie de asistență arheologică, au cerut așa ceva pentru lucrările similare derulate în cu totul altă parte și unde, de fapt, nu există niciun monument istoric.
În comunicatul transmis Turnul Sfatului, cei de la CNADNR reiterează informația potrivit căreia reprezentanții Direcției județene a monumentelor istorice au oprit lucrările de consolidare a DN7 în preajma monumentului de la Boița și susțin că vor căuta o soluție legală de continuare a lucrărilor. ”Prin adresa nr. 81/353/24.04.2015, DRDP Brașov a informat Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu că va face toate demersurile necesare pentru rezolvarea situației apărute, inclusiv încheierea unui contract arheologic”, mai informează reprezentanții CNADNR.

După cum relata Turnul Sfatului în cursul săptămânii trecute, Compania de Autostrăzi și Drumuri Naționale finanțează o serie de lucrări de consolidare a DN7. Aceste lucrări au ajuns acum în apropierea Turnului Spart de la Boița și – potrivit localnicilor – ar fi putut pune în pericol monumentul istoric înalt de 20 de metri.

 

Citește și Lucrările continuă! Turnul Spart de la Boița, în calea DN 7

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

turnul spart

Acum 8 ani

E la mintea cocosului ca acel monument trebuie conservat si ar trebui luat in calcul si reconstructia si punerea lui in valoare, nu lasat de izbeliste, sa se degradeze in continuare, datorita intemperiilor vremii si indiferentei existente in tara vizavi de conservarea si punerea in valoare a monumentelor. Trebuie sa vina printul Chearles sa ne atraga atentia si sa se implice in renovarea lor mai mult decit statul roman care da dovada de nepasare si neglijenta. Asa ceva nu se poate.
Raspunde

RADU

Acum 8 ani

ce arheologi ,se stie ca acest edificiu a fost granita de demarcatie a europei de inalta poarta ,otomana ,asta trebuia reabilitata nu lasat in paragina ,era un brand turistic ,de unde s-astie arheologi numiti pe criteri de prieteni de adevarata istorie as judetului si sbiului ,ba istoricilor iesiti infata si nu va mai ascundeti si faceti pe modesti ,tot ce a lasat herman si urmasi lor este unicat in tara si printre primele orase medievale din ,europa ,eram comparabili cu orase precum ,viena ,budapesta ,paris ,londra,etc ,s-au nu a-ti aflat ca sibiu a fost capitala transilvaniei timp de 100 de ani ,va e jena s-a iesiti in fata ca nu va leaga nimic de istoria orasului nostru ,tineti pitulate valori mondiale prindebarale si curti interioare [nepemuk ,roland etc ]mai lasati cu petardele patriotice ,ca aceste simboluri aduce multi turisti si tot o data multe locuri de munca in turism ,trezitiva si nu va mai dati modesti ca sibiul o merita din plin ,va lasat herman o comoara si voi va bateti joc ,refacut turnu spart s-a nu mai fie spart ,s-a vezi afluenta de turisti cu verzisori ca multi europeni vor s-a afle unde a fost granita de demarcatie a europei vestice si refacuttot traseul bisericilor si cetatilor fortificate de sasii transilvaneni s-a vinas rudele lor sa-si viziteze meleagurile natale a stramosilor lor ,aia vine cu euroi nu cu slanina si ceapa in straita si cazarea pe coclaluri in codru
Raspunde

petre besliu

Acum 8 ani

Este cu adevarat cutremurator. Monumentul este inconjurat de lucrarile santierului.Se vede din imagine ca sapaturile au afectat fundatii.Ce conteaza zestrea istorica?? Banii sa iasa si raportarea sa mearga. Meritam sa avem un viitor civilizat cand nu ne respectam trecutul??Oare cine zicea ca nu eram pregatiti sa intram in UE.Iata dovada ca cel putin mental nici acum nu suntem. Noroc ca jumatatea din elevatia turnului ramasa in picioare are fundatii adanci si ca politia a amendat.De prevedrea unor asemenea dezastre cine se ocupa, ei nu merita sa fie amendati?? Vezi cazul sinistru al fortificatiei medievale de la Talmaciu imburuienat de atene enorme..
Raspunde

@radu

Acum 8 ani

Sariti si aparati-va mostenirea impotriva invadatorilor brasoveni ...care au trimis sub acoperire o firma care sa distruga turnul si apoi profitand le lipsa lui sa sustina ca Si iul a fost o comuna din Oltenia.
Raspunde

@Turnul Sfatului

Acum 8 ani

Ar fi frumos sa reveniti cu niste informatii suplimentare legate de starea lucrariilor de pe Valea Oltului, durata estimata pana la finalizare si distanta noii benzi prevazuta, daca se va in circulatie tot odata sau pe anumite portiuni. Astfel de detalii ar fi utile sa le publicati periodic (o data la 3 sau 6 luni) pt a vedea evolutia sau din contra stagnarea/degradarea lucrarii.
Raspunde

cacealmaua

Acum 8 ani

Astea toate sunt facute cu buna stiinta, nu mai faceti pe prostii ca n-ati stiut, ca nu v-a spus nimeni de la consiliu judetean, ba voi aveti impresia ca vorbiti cu copii de gradinita, pai reprezentantu de la consiliu judetean e marioneta voastra, prin el furati si sabotati Sibiul,voi iasovenii mina in mina cu clujenii, alba si bucurestenii, aveti impresia ca noi nu stim sau pacaliti pe cineva , perversilor. Ticalosiile si sabotaju voastru in orasu si judetu asta sunt arhicunoscute si se vad cu ochiu liber....... cfr, tribunal, aeroport, spital regional, posta, renel ,autostrazi pe culoare europene, deconcentrate, monumente, fabrici si cite si mai cite facute praf de voi cu interesele vostre meschine si ticaloase, mina in mina cu cozile de topor sibiene care ptr interese, incopetenta, functii si bani ne-au vindut. Auzi, respectivu aduce evaluator la aeroport de la concurenta de la cluj, cu aeroportu lor din gaura , sa te evalueze, tu care ai al doilea aeroport al tarii sa-ti bage curse spre Tunisia unde nu merge aproape nimeni, sa spuna ca aeroportu e nerentabil iar traseele unde sunt multi romani [ Madrid, Barcelona, Roma, Paris etc,] sa le ramina lor si sa creeze un sistem de transport rutier intre Sibiu si cluj sa aiva cu ce se mindri taranii de la cluj. Ba de acolo cit e cota voastra? Sibieni, nu mai dati apa la moara la planurile lor mafiote. Mergeti cu avionul cu schimbare la Viena sau la Munchen. Acum o pus de alta gaselnita, s-o gatat cu comunismu, nu mai tine, facem universiada, ca banii publici sa mearga tot in zonele in care vrea muschii nostrii si pe bulumaci ii fraierim si prostim, ei trebuie sa suporte o saracie continua ca noi trebuie sa facem stadioane, infrastructura pe banii si munca prostilor in satele noastre [ cluj, craiova. iasov, bucuresti etc] voua va furam banii, eventual veniti si ne construiti pe banii vostri [ca asa ne place noua, sa construim la noi], \' ca asta e urgenta tarii\' universiada intr-o tara cu infrastructura precara . Ba smecherilor, faceti-va pe banii vostri stadioane si infrastructura, asa cum isi face si Sibiul, mai terminati cu smecheriile si hotiile voastre, tara asta are cu totu alte prioritati, nu gindire de prosperitate ptr. noi pe munca si banii vostri si la voi saracie continua. Nici o problema faceti-va 100 de stadioane, da pe banii si munca voastra asa cum isi fac si sibienii, desi asa cum am zis tara are cu totul alte prioritati, cu asemenea mentalitati ne-om scalda intr-o saracie continua, ca unii se cred smecheri si intelijenti.
Raspunde

@6

Acum 8 ani

Bai tarane vezi ca iti crapa ranza in tine si ajungi in camera langa Hilton! Ia sa te stresez un pic si sa ti spun ca Brasovul o sa organizeze Iocurile Olimpice pentru Tineret in iarna lui 2020 Asa ca baga mare si da bani la Capitala ca avem de construit partii si patinoare
Raspunde

@7

Acum 8 ani

Ba rinzosole, faceti-va pe banii vostrii, stiam fraiere treaba asta, nu trebuia sa spui unuia ca mine, mafie si ticalosie in voi, cit cuprinde. De aia e tara asta in gaura care este, de eram in forurile europene ma autosesizam si va suspendam de drept.
Raspunde

@7

Acum 8 ani

Ba linga Hilton e cimitirul eroilor, asta e amenintare mascata cu moartea, tu trebuiesti descoperit si tras la raspundere, mafiotule, ai extrem de multe postari ticaloase indreptate impotriva sibienilor. Johannis vezi otira de postacu asta.
Raspunde

PB

Acum 8 ani

Din prea multa \"manie profesionala\" am sarit cateva litere in interventia de ieri,sorrrrry.In fapt este un episod din spectacolul\"Stupize, stupize\" de care ai parte in fiecare zi.Dupa ce santieristii au afectat situl arheologic(ei gandesc simplu, adevarat si romaneste asa:\"peste tot unde sapi dai de ziduri vechi, ce sa le mai ocolim\")vine administratia si le cere post factum asistenta arheologica.Aceasta insemna in sa stea pe marginea santului proaspat facut cate 1-2 luni dupa asistentii care ....nu mai au la ce asista.Raul deja a fost facut si nu ne ramane decat sa acoperim ignoranta si reau-vointa cu hartii justificatoare.Nu suntem noi vinovati; nevionovati ne-am nascut si asa o ducem, de azi pe maine....
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

7, Ioc(!)urile Olimpice să fie, da\' cu maidanezii cum stați, sau în 2020 e rândul vreunui urs să muște sportivii?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus