Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

"Garantat 100%": "Sibiul nu e cu nimic diferit de alte orase din tara. Cu absolut nimic!"

Toată lumea îl știe pe Cătălin Ștefănescu în calitatea sa de prezentator al emisiunii Garantat 100%. Puțini îl știu din rubrica săptămânală din Dilema Veche. Și mai puțini știu că de la trei ani vine adesea la Sibiu, iar din 22 de ediții ale Festivalului Internațional de Teatru a ratat doar trei.
 
Reporter: Să fie vreo zece ani de când te văd cu-n rucsac în spate umblând prin oraș, la diferite spectacole în festival. Nu te-ai plictisit? Câte spectacole vezi pe zi?
Cătălin Ștefănescu: O dată că nu m-am plictisit, pe de altă parte vin la Sibiu de când eram foarte mic. Am avut aici niște rubedenii la care am ținut foarte tare, între timp s-au prăpădit, a rămas fiica lor care acum e în Australia, verișoara mea, și aș zice că e rubedenia mea favorită. Sunt veteran al acestui oraș, vin de când eram foarte mic, de pe la 3-4 ani, mi-am făcut vacanțele aici, e unul dintre orașele care-mi sunt foarte dragi. Ca să-ți răspund direct la întrebare, de exemplu anul acesta am văzut foarte puține spectacole pentru că-am avut foarte mult de lucru. Dacă ar fi după mine m-aș duce la cât mai multe. Într-un festival e foarte greu să conservi starea pe care o ai atunci când vezi un spectacol, în mod obișnuit, într-o seară. În festival vezi mult, trebuie să te obișnuiești cu starea, trebuie să începi să faci niște diferențe între spectacole, nu e foarte ușor să vezi patru sau cinci spectacole pe zi. Eu nu pot să fac lucrul ăsta. Dacă văd două pentru mine e mult. Dar am văzut două spectacole în tot festivalul de anul acesta absolut senzaționale, dintre care unul cred că e un spectacol istoric.
 
Rep.: Cum e să lucrezi la Sibiu? Cum ai ajuns să faci parte din echipa festivalului?
C. Ș.: Am ajuns să fac parte în felul următor: acum 22 de ani, când a început festivalul, împreună cu câțiva colegi eram la un seminar pentru tineri critici de teatru, aici la Sibiu, așa l-am cunoscut pe Constantin Chiriac – festivalul se ținea la ceea ce era pe atunci Casa de Cultură a Studenților, Constantin Chiriac a fost extrem de curajos când a început povestea asta și uite că s-a întâmplat în ani festivalul – așa am început povestea și uite că din ăștia 22 de ani cred că am lipsit doi sau trei.
 
Rep.: Ai fost bolnav?
C. Ș.: Fie n-am fost în țară, fie n-am putut să vin din motive obiective.
 
Rep.: Toată lumea are tendința de a lăuda Sibiul, mai ales în festival. Ai ceva amintiri neplăcute din Sibiu?
C. Ș.: Evident că am amintiri neplăcute din Sibiu! Spun asta cu toată deschiderea. Un festival de dimensiunile astea nu poate să fie un desen perfect. Sunt locuri unde poți să te enervezi foarte tare, sunt lucruri care te pot deranja, sunt lucruri care nu-ți plac pur și simplu, dar e firesc să fie așa. Pot să spun cu o serioasă satisfacție că, în ceea ce mă privește, comunicarea cu oamenii care fac festivalul ăsta, cu Constantin Chiriac însuși, este o comunicare foarte deschisă. Dacă am ceva de spus nu mă feresc. Și invers e la fel. Să comunici normal e un lucru foarte important. Dincolo de dimensiunile festivalului, sunt oameni cărora unele lucruri le plac și altele nu le plac. I-aș putea contrazice absolut oricând pe cei care spun că festivalul ăsta nu înseamnă absolut nimic pentru Sibiu.
 
Rep.: Dar nu spun doar atât. Și că se sifonează bani publici, că se aduce circ ieftin, că se...
C. Ș.: Respect orice opinie. Câtă vreme opinia aia nu e una răuvoitoare și una agresivă. Până la proba contrarie, festivalul ăsta înseamnă enorm pentru comunitate, chiar pentru România, nu doar pentru Sibiu. Cel mai important lucru sau ce apreciez eu cel mai tare este faptul că festivalul e foarte deschis. Poți să spui lucruri aici, ceea ce nu se întâmplă în alte părți. Adică are chiar un gust dezvoltat pentru temele controversate, pentru lucrurile mai complicate, pentru lucruri pe care nu le spui chiar cu tot glasul în public... Lași la o parte lucrurile despre care vorbește toată lumea, cum se face selecția, că ne plac sau nu spectacolele, lași tot la o parte și dedesubtul lor este deschiderea extraordinară, iar faptul că este atât de deschis spune ceva despre gândul care stă la baza lui: teatrul este o artă a comunității care nu e deloc o artă comodă. Teatrul este o artă vie care spune lucruri despre comunitate. Faptul că aici se spun lucruri interesante, că pot să monteze regizori foarte tineri, că artiștii au libertatea de a se exprima, că nu se bagă nimeni peste ei să le spună ce și cum, mie asta mi se pare foarte important. Mergeți la câteva dezbateri organizate și o să vedeți subiecte pe care nu le întâlnești în altă parte.
 
Rep.: Referitor la comunitatea sibiană, ai votat Iohannis?
C. Ș.: Nu pot să spun asta, sunt jurnalist.
 
Rep.: Atunci, ce părere ai despre noul președinte al României, fostul primar al Sibiului?
C. Ș.: Sunt unul dintre cei care cred, deocamdată, și asta pot să spun că sunt cetățean al acestei țări, că zgomotul din partea clasei politice a fost suficient. Încă mai cred că lipsa de prezență publică a președintelui e un lucru foarte bun. Încă, și insist pe încă, mai cred că prezența președintelui trebuie exprimată în alt loc decât pe la toate televiziunile, de dimineața până seara. Cred că treaba președintelui nu este să se războiască cu premierul, Parlamentul sau clasa politică. Însă cred că treaba președintelui este să fie și foarte prezent. Este și o problemă de stil. Categoric președintele actual nu are în stil prezența în discursul public. Sper din tot sufletul că are pe agenda lui o prezență care nu se vede, dar care la un moment dat se va simți consistent.
 
Rep.: În timpul petrecut la Sibiu ai ajuns și prin cartiere, pe la periferie?
C. Ș.: Evident! Și nu, nu mai ai aceeași impresie despre Sibiu. Dar pot să spun că Sibiul nu e cu nimic diferit de alte orașe din țară. Cu absolut nimic! Ba chiar, uneori, nu e cu absolut nimic diferit de alte orașe de pe continentul ăsta, de pe lumea asta. E foarte posibil să te duci într-un oraș în care centrul e spectaculos și la câteva zeci de metri de centru să te întâlnești cu Evul Mediu în persoană. Nu scutesc de comentariul ăsta niciun primar sau fost primar din țară, mi se pare că în România a existat și mai există un cult al aparenței, al păcălelii, să ai senzația că dacă centrul orașului e amenajat cumsecade toate lucrurile sunt minunate în orașul ăla. Nu e deloc așa. Și mi se pare regretabil și condamnabil că cele mai multe comunități din spațiile urbane sau non-urbane nu le cer socoteală primarilor. Primarii nu sunt niște stăpâni. Sunt niște oameni care conduc o administrație publică. De multe ori, în România primarii se comportă ca niște stăpâni.
 
”Festivalul parte din viața mea, adică fie e legat de muzică, fie e legat de film, fie de legat de teatru, eu cu asta mă ocup ca să zic așa. Sunt pasiuni ale mele și lucruri care mă interesează foarte tare. Nu fac parte din categoria turiștilor culturali. Nu mă duc la un festival doar ca să mă duc, să mă lălăi. Mă duc cu o treabă. De altfel, nici nu sunt un obișnuit al festivalurilor, mă duc câteva peste an. Și cam atât”, Cătălin Ștefănescu
 
foto tvr.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1027

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

14 comentarii

x

Acum 8 ani

Daca iei titlul scos din context, l ai injura pe stefanescu, dar daca citesti articolul ii dai dreptate!
Raspunde

constantin

Acum 8 ani

Urgent! Lucru la domiciliu! Oamenii sunt asa de blocati intr-o anumita perspectiva, incat nu pot vedea ceea ce este atat de limpede, deoarece ideile lor, orientate intr-o singura directie, i-au orbit. Aici veti gasi garantat cea mai serioasa oferta de lucru la domiciliu, cu castiguri asigurate prin contract legal de comision! Cereti acum detalii la ***: [email protected]
Raspunde

@.@

Acum 8 ani

De acord cu @1, dar e exagerare, nu ne putem compara cu Copsa Mica, Navodari, Buzau, Rm. Sarat etc etc etc sau chiar cu orase cu staif(?) ca Iasi....care acum mai mult de 100 ani (sau mai putin) erau 70-90% chirpici si lemn ! Programele de urbanizare, inca din sec XIV, si-au pus amprenta clar pe orasele Transilvanene. A evoluat masiv si regatul, cateva decenii, apoi comunism, gri, exterminare, degradare, si acum ne balacarim intro evolutie(?) si prosperitate(?) data de silicoane, topisme, office-uri, anonimat & sticla. PS orice oras din lume are zone \'\'faine\'\' si urate, periferii si populatie putin pregatita.
Raspunde

ToTo

Acum 8 ani

Din pacate are perfecta dreptate. Din pacate sibiul nu este doar centru, din pacate cartierele sunt MIZERABILE, din pacate oamenii din Sibiu au devenit MIZERABILI, din pacate autoritatiile nu prea exista si se vad doar la parada si din pacate lucrul acesta il constata si turistii care ne aduc bani si care nu gasesc motive sa se intoarca. ALARMA
Raspunde

toto cutinio

Acum 8 ani

Alt frustrat de cluj napoca. Bai stefanescule, cultura ta nu-ti permite sa faci diferenta intre un***de tintar si un tablou de Rembrandt, cum poti sa afirmi ca Sibiul e ca orice oras din tara sau te afli ca in evul mediu, cind tocmai aceste monumente sunt valoarea unui oras, trebuiesc intretinute si renovate cu mare atentie, ca sa nu mai vorbim de frumusetea deosebita a arhitecturii medievale in acest oras, frumusete ce nici in ziua de azi nu e egalata. Comentariul tau denota o necunoastere profunda a scarii valorilor, esti repetent la acest capitol, indiferent cine esti. Vad multe persoane ca tine prin oras care habar n-au la ce sa priveasca, in schimb vad multi turisti straini care cunosc si stiu exact ce sa privesca si aprecieze. Frustrarea in tara asta devine hilara, sa compari un oras cu monumente de sute de ani si sa nu poti face diferenta cu altele recente, bai stefanescule la tine scara valorilor e inversa cu susul in jos exact cum e si in tara. Scuteste-ne de comentariile tale frustrate. Si Sibiul nu e doar centru, unde vedeti voi lucturi slabe la periferie, multe zone sunt mai ca lumea ca in centru, ce tot incercati sa manipulati lumea frustratilor, ce vreti sa insinuati ca periferia e ca mahalaua dintr-o anumita zona? Si mai terminati cu criticile astea la FITS, Chiriac se straduieste sa aduca tot ce-i mai bun, dar la voi datorita invidiei cautati neaparat ca sa minimalizati acest succes, imi inchipui ce comentarii erau pe televiziuni daca asemenea evenimente se desfasurau la voi. AJUNGE CU DENIGRARILE, IZOLAREA SI MANIPULARILE LA ADRESA SIBIULUI. Cui nu va convine, plecati acasa
Raspunde

@toto

Acum 8 ani

Nu uitați: Este vorba de un complot la adresa Sibiului. Cluj, Brașov, Pitești, Vâlcea etc. toată lumea are ceva cu Sibiul. Fiecare cetățean este instruit să-și ua o scară(de valori) și să dea cu ea în capul sibienilor. Cred că tu, amice tontonel, kw-ai luat oe toate. Ești penibil. Mai penibil decât ăla cu Mailat și cu banii handicapațiilor, decât nătângii cu deconcentratele!!! Fals patriotism!
Raspunde

moto

Acum 8 ani

Stefanescule, orasele tale nu le poti compara cu Cisnadia, Saliste,Agnita, Talmaciu, Ocna etc, nu cu Sibiul sau Mediasul, iar @6 ......Ce ai ba frustratule, mai penibil ca tine si gasca ta de aurolaci spalati pe creier nu e nimeni, daca erati dincolo aveati locuinta asigurata, la zoo in cusca cu maimute.
Raspunde

@6

Acum 8 ani

\"Ai dreptate\" nu-i nici un complot bai totonel penibil, cum se explica faptul ca nodul principal de transport o vrut sa fie creat de pupincuristii tai comunisti la iasov, o pierdere economica mai mare ptr. tara nu putea exista sa creezi trasee de transport cu sute de km si mai lungi si mai dificile, asta numai ptr ca sa ocoleasca Sibiul sa nu fie nod principal si normal de transport, asta e numai un simplu exemplu de sabotaj pe care ti-l dau , ca sa nu-ti dau mult mai multe [plus ca autostrada Sibiu Pitesti e finantata din fonduri europene, ba aici ar trebui anchete serioase la cei care au planuit asemenea aberatii si bagati la bulau ptr sabotaj economic al tarii. Voi aveti impresia ca vorbiti cu niste ageamii sau prostiti copiii de gradinita, cel mai bun lucru ptr. voi e sa va retrageti din viata publica sau sa abtineti ca sa mai comentati aiurea, pur si simplu nu mai tine, suntem in Europa si trebuie sa gindim ca atare.
Raspunde

mirciulica din gaura mica

Acum 8 ani

alt frustrat ,bai netunsule faci parte situ din coru frustratilor din tara disperari ,bai clasmentu nu-l facve un natarau frustrat ,parera ta conteaza cit o hirtie igienica la un weceu public , dute ba nebarberitule cu emisiunea ta la casre nu se uita nici famila ta ,tu in ce clasament te inscri cu emisinile tale plicticoase si pline de prosti ,ba stefanescule dupa nume se vede de unde esti ,frustratule ,ai venit tu marele gaozar s-a dai note sibiului ,ba de vina astia care te baga in seama ,frustratule ,te plsateste circotasi si detractori sibiului ,ba taran din valahia ,cind sibiu eera oras si capitala imperiala [hasburgic ] catunele de unde te tragi nu erau pe harta tari ,cultura si frumusetea sibiului a fost stirbita de hoardele comuniste care au invadat sibiu in 47 ,sti ca circula o vorba de ce neamurile tale din valahia ,au gitu lung vad ca mostenesti asemanarea ,s-a va uitati peste carpati daca mai sunt locuri de munca la sibiu ,si istoria se repeta ,mars la tine gaozar frustrat ,si dui cu tine si pe circotasi sibiului ,parerea ta conteaza cit un caca si tras apa
Raspunde

@8

Acum 8 ani

Nătângule ! Bagă cântecul de jale al deconcentratelor care ți-au furat cele 1000 de locuri de muncă ! Hai, ce mai stai. Sunteți niște paranoici incurabili. Nu sunteți capabili de nimic productiv. Comentați idioțenii toată ziua. Dă-vă-n.... Promit să vă las să elucubrați. M-am plictisit de voi și de cruntele voastre inepții !
Raspunde

@10

Acum 8 ani

Bai gagauta, clasamentele le fac agentiile internationale care stiu cu ce se maninca valoarea, nu unii ca voi spalati pe creier de comunisti care habar n-aveti pe ce lume traiti. Elucubrati in continuare, ineptiile voastre ca sunteti comici in prostia voastra.
Raspunde

@ 10

Acum 8 ani

Du-te ba si produ tu ceva, aratare nefericita si rahat bolnav ce esti.
Raspunde

@12

Acum 8 ani

\"BĂ\" ești cu cei de teapa ta. Nu-mi amintesc să ne fi tras de șireturi amândoi. Nu am de gând să-ți ascult îndemnul, producția este pentru cei fără creier ca tine. Să te ferească însă ăl de sus de un șef ca mine!!!! Ai mânca tot rahatul bolnav pe care-l voniți zilnic. Învață să discuți civilizat, iar dacă nu poți să-ți depășești condiția ta de mucos cu caș la gură și limbaj de periferie, stai mai bine-n banca ta și dezbate greutățile vieții la un coș de semințe și un PET de bere, pe bordura din fața conglomeratului de cutii de chibrite (denumit în unele limbi, bloc de locuințe) în care locuiești de când te-a fătat maimuța. Ești unul din specimenele care fobtrazice teoria lui Darwin, așa că nu-mi mai pierd prețiosul meu timp cu educarea unor irecuperabili ca tine!!
Raspunde

Corina

Acum 8 ani

SIBIUL este diferit de alte orase din tara,oras prin Festival Intrenational de Teatru de la Sibiu, cursa Red Bull Romania care este recunoscuta in intreaga lume, Festivalul International de Jazz si prin Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus