Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Un artist sibian revine dupa 50 de ani cu o dubla expozitie si o donatie in valoare de 400.000 de franci elvetieni la Brukenthal

Un artist sibian revine dupa 50 de ani cu o dubla expozitie si o donatie in valoare de 400.000 de franci elvetieni la Brukenthal

Artistul Peter Connerth revine în Sibiu cu un dublu vernisaj, în data de 2 iulie. Vernisajul pentru expoziţia de grafică va avea loc la Palatul Brukenthal în Cabinetul de Stampe la ora 14:00. Inaugurarea expoziţiei de pictură va avea loc la ora 15:00 la muzeul de Artă Contemporană. Expoziţia este intitulată “Abstracţii Ritmice”.

Născut la Sibiu, în anul 1939, Peter Connerth a luat primele lecţii de pictură în ulei cu profesoara Frida Binder, la Liceul de Artă. Acum, pentru prima dată, după mai bine de 50 de ani, are loc întoarcerea acasă a artistului cu o expoziţie cu caracter restrospectiv dedicată locului și oamenilor de unde a pornit drumul său.

Artistul a părăsit ţara tânăr, în anul 1961, dintr-o opţiune pentru libertate, dorinţa de descoperire şi cunoaştere. S-a stabilit în Elveţia, unde, după ce a urmat Şcoală de Artă din Lucerna, activează ca artist şi profesor de pictură. Face lecturi şi studii pasionate de psihologie, filosofie, teologie, vizitează marile muzee europene şi studiază la Salzburg, cu Emilo Vedova. A străbătut apoi, meridianele lumii până în îndepărtatul Orient, iar fiecare călătorie a avut ca intenţie şi scop esenţial, identificarea valorilor fundamentale ale omului, oriunde s-ar afla el şi asimilarea acestor valori în cadrul artei sale.

“Un tablou este, de fapt, o oglindă a celui care îl priveşte. El va trezi fiecăruia acele emoţii, acele gânduri, acele idei... pentru care este pregătit de propria experienţă.” spune pictorul, invitându-ne să vizităm expoziţia.

După şase decenii de activitate artistică, pictorul afirmă că este mulţumit de relaţia pe care a stabilit-o cu sine şi creaţia sa: “Am lucrat pentru mine. Am avut norocul să fiu liber, să pot să lucrez cum am dorit eu. Am trăit în şi pentru artă.” ... artă pe care astăzi o oferă tuturor, în această incitantă expoziţie personală organizată la Muzeul Naţional Brukenthal.

Cu ocazia expoziţiei “Abstracţii ritmice”, Peter Connerth va face donaţie de amploare, care cuprinde peste 100 de lucrări de grafică şi pictură, în valoare de aproximativ 400.000 franci elveţieni. Este o contribuţie apreciabilă la patrimoniul de artă contemporană al Muzeului Naţional Brukenthal, se anunţă într-un comunicat de presă.

Expoziţiile vor putea fi vizitate în perioada 02 iunie – 09 septembrie.

Sursa foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 692

Paula Văleanu

de Paula Văleanu

Cultură
Telefon:
0751 057 240

Comentarii

2 comentarii

dd

Acum 8 ani

Frumos si de admirat!
Raspunde

sb52

Acum 8 ani

Hut ab! dar unde sunt comentariile anal/fa/BETILOR , ce pentru orice tampenie au o parere pro domo? astept provincia, und danke einem Menschen, der seine Wurzel nicht vergessen hat... Ein Rumaene
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus