Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Responsabilitatea

Într-una din zilele trecute, în fața unui bloc fără uși la intrare, o mână de oameni reuniți într-o asociație de locatari încropea un rezumat. În iarna ce tocmai a trecut au topit zăpadă timp de două săptămâni, pentru a avea apă la toaletă: fără uși la intrare, țevile au înghețat. Lifturile sunt greu de utilizat, iar cei care locuiesc lângă se plâng din cauza lipsei de izolații fonice. În fine, cei de la parter se plâng de faptul că nu pot dormi, deoarece instalațiile pentru rețeaua de apă produc un zgomot care numai să dormi nu te lasă. Blocul în care locuiesc este încă în construcție, prin urmare nu au cărei instituții de stat să se plângă, din moment ce oricui îi pot fi arătate actele că este vorba de un șantier.
Oamenii ar fi vrut să se plângă în public de aceste lucruri, dar unii dintre ei sunt reticenți. Deja vor să vândă locuințele și se tem să nu își facă singuri reclamă negativă. Dintr-o parte, o femeie în vârstă povestește cum a plătit ea 43.000 de euro pe apartament și lucrurile nu sunt în regulă.
Este interesant cum cerem responsabilitate din partea altora, dar nu suntem în stare să ne gestionăm măcar proprii bani, pentru care suntem în stare să povestim oricui ”cât de mult trudim”. N-avem interesul de a citi și înțelege un contract, prin care ne angajăm la cheltuieli mari, dar avem pretenția ca lucrurile să fie ”omenești”, în sensul că dacă pe noi nu ne interesează, sigur trebuie să fie cineva care să intervină la un moment dat. O instituție a statului, ceva, un DNA (instituția-erou a zilelor), cineva trebuie să ne protejeze. Statul paternalist este în mintea fiecăruia, ”căci de aia plătim taxe”.
De la experiențe de genul Caritas, credite în valute exotice și până la țepe imobiliare pe bandă rulantă, ne ”frigem” mai toți din țara asta și pare că batem pasul pe loc. Nu învățăm nimic. Nimeni nu ne suflă în ciorbă atâta timp cât noi nu ne obosim să aflăm dacă frige sau nu. Țara asta nu are cum ”să se facă bine” până când cei care o locuiesc nu învață să fie responsabili. De la leul pe care (nu) îl încasează, la protestul la care (nu) participă, la votul pe care (nu) îl dă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 231

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus