Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Timp de o saptamana Sibiul a fost Capitala Universitara Europeana

Timp de o saptamana Sibiul a fost Capitala Universitara Europeana

Membri ai Academiei Române, cei mai talentați tineri poeți din lume, experți, specialiști, teologi și reputați profesori universitari din toată Europa, dar și numeroși studenți din Sibiu, cu toții au răspuns pozitiv invitației conducerii Universității ”Lucian Blaga” de a lua parte, săptămâna trecută, la proiectul Sibiu – Capitală Universitară Europeană. Timp de o săptămână orașul nostru a arătat cu prisosință că merită acest titlu.
Proiectul a demarat în data de 29 iunie, în spațiul Sălii Senatului ULBS. ”Vă propun ca pentru o săptămână să uitați că trăiți în secolul vitezei și să reveniți într-o lume în care timpul are răbdare cu noi”, spunea atunci Dana Preda, directorul Departamentului de Relații Internaționale al ULBS, în cuvântul de deschidere al evenimentului. Scopul proiectului Sibiu Capitală Universitară a fost acela de a stimula excelența culturală, de a evidenția dimensiunea europeană a culturii produse în Sibiu și, totodată, de a proba rolul activ pe plan internațional al ULBS, precum și implicarea în problemele comunității locale. ”Astăzi deschidem o săptămână de cultură și civilizație europeană la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu. După ce a fost Capitală Culturală Europeană, pentru o săptămână Sibiul devine o Capitală Universitară Europeană, dar eu aș propune să-i spunem mai simplu: Sibiu Capitală Europeană”, a declara și rectorul Ioan Bondrea.

Invitați de marcă

Primul invitat de marcă a fost profesorul William Chambers, de la Universitatea din Liverpool. ”În vizitele pe care le-am făcut la Sibiu am vorbit cu mulți colegi de-ai dumneavoastră și am rămas uimit de internaționalizarea universității dumneavoastră. Cel mai îmbucurător lucru este că nu intrați în proiecte internaționale pentru bani, obiectivul dumneavoastră este onorabil. Nu pot spune asta, din păcate, și despre universitatea mea din Liverpool. Ceea ce faceți dumneavoastră este chiar înaintea Europei din multe puncte de vedere”, a declarat profesorul William Chambers.
În 30 iunie, Librăria Habitus a găzduit lansarea de trei volume sub umbrela proiectului ”După 25 de ani. Comunismul în Europa de Est”. Proiectul este inițiat de Facultatea de Științe Politice și Administrative, din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași, iar la Sibiu au poposit Prof. univ. dr. Sorin Bocancea, director al Revistei Timpul, Prof.univ.dr. Daniel Șandru, Președintele Senatului Universității „Petre Andrei” din Iași”, precum și istoricul Mioara Anton, de la Institutul ”Nicolae Iorga” din București. În aceeași zi, cunoscutul om de cultură Horia Roman Patapievici a susținut o prezentare la Bibliteca Astra. Încă de la început, Patapievici a ținut să remarce orașul nostru. ”Un lucru pe care vreau să-l spun în seara asta este că, deși am mai fost în Sibiu, am îmbătrânit, iar Sibiul a întinerit. Vă felicit pentru orașul dumneavoastră! E o frumusețe! Și dacă este să aplic ceva pe constatarea de frumusețe pe care am extras-o din contactul, fugitiv deocamdată, cu Sibiul este în legătură cu civilizația europeană – tema conferinței mele de astăzi”, a spus Patapievici, în deschiderea evenimentului.

Școala Internațională de vară

În paralel, proiectul Sibiu-Capitală Universitară Europeană a organizat conferințele a numeroși profesori de renume internațional. Spre exemplu, în cadrul Școlii Internaționale de Vară „Teologia contemporană în context global și ecumenic”, care au fost găzduite de Facultatea de Teologie ”Andrei Șaguna”, Prof. Dr. Pierre-Yves Brandt (Lausanne) a susținut prezentarea cu tema „Integration of spirituality in hospital care systems: Comparison of models of spiritual care in Europe and North America”, în vreme ce Pr. Prof. Jean Boboc (Paris) a susținut prezentarea „Zigotul si Duhul Sfânt”.
ÎPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, a avut cuvântul de deschidere al simpozionului „Religie, antropologie, bioetică. Contribuția latinității în context global”, din data de 2 iulie. ”Binecuvântăm din tot sufletul manifestările culturale organizate în această săptămână sub cupola Sibiu- Capitală Universitară Europeană. Este o săptămână în care Sibiul este în centrul atenției și poate să-și manifeste ce are mai de preț, comunitatea academică”, a spus ÎPS Laurențiu. Mitropolitul Ardealului a adus în discuție și probleme de etică, legate de dezvoltarea medicinei și posibilitatea medicală de transplantare a organelor, mergând până la uciderea unor ființe vii doar pentru prelevarea organelor. ”Gândiți-vă și la apariția CIP-ului, care a creat atâta mișcare în conștiința unor creștini pentru că se poate ajunge la teama ca identitatea ta să fie furată”, a mai completat Mitropolitul Ardealului.

Poeți din toată lumea

În 1 iulie, pe acoperișul Bibliotecii Județene Astra, zeci de tineri poeți din toată România și nouă țări ale Europei s-au reunit pentru a-și citi cele mai noi poezii și pentru a discuta despre sentimente. La Sibiu s-au aflat tineri poeți din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Slovenia, Olanda și alte țări, toți premiați la concursuri internaționale și foarte apreciați. Spre exemplu, Luna Miguel a sosit din Spania și pentru a treia oară la Sibiu. În 2013 a fost la invitația lui Radu Vancu pentru un eveniment similar, anul trecut a venit special pentru ArtMania, iar acum a sosit pentru festivalul de poezie. ”Nici în Barcelona, la mine acasă, nu cred că sunt prietenă cu atâția poeți ca în Sibiu. Mă simt excelent de fiecare dată când vin aici, Sibiul este un oraș mic dar plin de energie și viață. Celor prezenți la festival o să le citesc niște poeme noi și sper să le placă, am ceva emoții”, a spus Luna Miguel.

Evenimente de gală

Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu a organizat în cadrul proiectului Sibiu- Capitală Universitară Europeană și conferința internațională „Reconstruind Latinitatea”: Abordări Interdisciplinare și Transdisciplinare, ediția a II-a, cu tema Latinitate și Globalizare. Evenimentul este unul de mare interes pe plan internațional, la Sibiu sosind specialiști precum: Alegre de la Rosa Olga María din Spania, Telleri Fausto din Italia, Vallespir Soler Jordi din Spania și Fiorucci Massimiliano din Italia. Cu toții sunt reprezentanți ai unor universități de prestigiu, partenere ale universității din Sibiu.
Totodată, mai mulți membri ai Academiei Române a ținut să-și arate prețurirea față de Sibiu și ULBS răspunzând pozitiv invitației conducerii universității sibiene. Spe exemplu, Acad. Prof. Univ. Dr. Dr. H. C. Eugen Simion a luat parte masa rotundă la cu tema ”Identitățile naționale în noul context global”. Și nu a venit singur, dumnealui fiind înoțit la Sibiu de acad. Nicolae Breban, acad. Prof. Univ. Dr. Maya Simionescu, prof. Univ dr. H. C. Valeriu Ioan-Franc și prof. Univ dr. Mircea Martin. ”Am venit cu mare plăcere la Universitatea din Sibiu. În afară de alte considerațiuni am și un sentiment de naș. Am fost cel care, într-o anumită situație, când a fost vorba ca universitatea dumneavoastră să primească un nume, am propus numele lui Lucian Blaga. O altă propunere era Avram Iancu. Cred că eram ceva prin minister la vremea aceea”, a spus Eugen Simion în deschiderea conferinței. Cât privește tema acesteia, ”noi trebuie să ne punem bine problema, nu demagogic, cum fac politicienii, și nici într-un spirit foarte de succes astăzi, spiritul celor care cred că națiunea nu mai există. În epoca pe care o trăim națiunea nu mai înseamnă nimic, procesul globalizării transformând tot”, a completat Eugen Simion. ”În această comunitate europeană noi trebuie să ne construim identitatea. Eu sunt român și european”, a concluzionat academicianul.
 

  • Sibiu – Capitală Universitară Europeană este un proiect cu caracter sincretic și interdisciplinar, bazat pe un concept original și inovator, care își propune să stimuleze excelența culturală, să evidențieze dimensiunea europeană a culturii produse în Sibiu și, totodată, să probeze rolul activ pe plan internațional al ULBS, precum și implicarea sa în problemele comunității locale.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 269

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus