Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

"Daca nu m-ai injurat macar o data, inseamna ca nu te-am instruit destul!" Cum se pregateste un jurnalist pentru zonele de conflict

Haine închise la culoare, bocanci, un kit de prim ajutor, șosete de calitate și o doză de nebunie. Cam acestea au fost cerințele de bază pentru jurnaliștii înscriși la cursul organizat de Ministerul Apărării, pentru cei care vor să transmită din zone de conflict. În cele cinci zile de pregătire a fost nevoie de toate, doar ordinea descrisă mai sus nu a fost trecută neapărat după importanța fiecăreia.
În fiecare zi, jurnaliștii înscriși la curs au participat la o instrucție dedicată lor, alături de militarii Batalionului 630 Parașutiști "Smaranda Brăescu" din Bacău. Au avut de-a face cu o minimă instrucție militară, reguli de securitate pe timpul operațiilor militare, comportamentul în situația căderii în captivitate, în zone urbane de mare risc, orientarea în teren necunoscut, tehnici de supraviețuire, măsuri de acordare a primului ajutor, precum și o introducere în atmosfera unui ”camp” militar. În final, dealurile Bacăului s-au transformat pentru două zile într-o veritabilă fortăreață militară, atacată din când în când de insurgenți. În plus, patru dintre jurnaliști au fost capturați și supuși unui interogatoriu care cu siguranță le-a dat tuturor de gândit dacă merită să-și riște viața pentru o știre de pe front.
În toată această perioadă, jurnaliștii au stat echipați cu veste antiglonț cu kevlar de 10 kilograme, căști, au fost dotați cu măști de gaze și busole, așteptând ”surprizele” parașutiștilor de la Forțele pentru Operații Speciale (FOS) a Batalionului 630. Perioadele de ”liniște” s-au consumat alături de aviatorii de la Baza 95 Aeriană "Erou Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu", care le-au arătat jurnaliștilor în aer cum se comportă elicopterele Puma SOCAT și avioanele Spartan. 
Pentru cei care au crezut că e destul, a urmat și un salt în gol de la 10 metri, pentru a vedea pe propria piele ce simte un luptător în momentul în care se deschide parașuta. Saltul de la trenajor au părut o simplă joacă în momentul în care militarii au executat în cadrul exercițiilor demonstrative și de antrenament procedeele Fast Rope și rapel de coborâre din elicopter. În plus, jurnaliștii au putut trage cu câteva arme din dotarea militarilor și pe timpul celor cinci zile s-au putut obișnui, zi și noapte, cu sunetul inconfundabil al unui ”kalașnikov”. Doar ca să nu uite unde sunt. 
La final, unul dintre instructori le-a spus jurnaliștilor jurământul pe care el îl transmite fiecărui nou recrut al detașamentului. "Voi fi coșmarul fiecărei nopți, voi fi vulturul care îți smulge inima din piept, voi fi leul care te va sfâșia în fiecare zi. Dacă nu m-ai înjurat măcar o dată, înseamnă că nu te-am instruit destul!" Spuse cu multă convingere, cuvintele cu pricina au fost rostite doar la final, probabil pentru a nu înjumătăți din start numărul cursanților. Cât despre înjurături…
Colonel dr. Constantin Moraru, şeful Direcţiei informare şi relaţii publice, le-a vorbit jurnaliștilor la final despre norocul lor de a fi stat în ultimele zile alături de ”soldatul universal”, vorba filmului. ”Am convingerea că ați descoperit de ce se spune despre mediul militar că este unul special. Ați descoperit de ce aici pot activa doar oameni cu potențial fizic, cu o anumită configurație psihică, numai oameni speciali. Ați avut șansa să vă instruiți în parteneriat cu unii dintre cei mai buni militari din armata română, mă refer atât la aviatori, cât și la cei de la Bataloniul 603 parașutiști Brigada de Operații Speciale, în care în fiecare dintre ei ați găsit varianta românească a soldatului universal. V-au arătat de ce sunt atât de respectați”, a rostit la festivitatea de final col. Constantin Moraru.  
Cursul desfășurat săptămâna trecută la Bacău a fost cel de-al XII-lea organizat de Direcția de Informare și Relații Publice a MApN. Cei 20 de cursanți din acest an au trecut borna 200 de jurnaliști pregătiți, de-a lungul anilor.
 
Foto: Facebook, Corespondenti de Razboi

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1783

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus