Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Dupa 20 de ani. Primul laureat al concursului “Carl Filtsch” deschide festivalul de anul acesta

Dupa 20 de ani. Primul laureat al concursului “Carl Filtsch” deschide festivalul de anul acesta

Sala Thalia devine, din nou, centrul muzical al Sibiului, cu ocazia celei de-a  XX- a ediții a Concursului-Festival Internațional de Interpretare Pianistică și Compoziție “Carl Filtsch”. În perioada 6-12 iulie, 59 de concurenți din 18 țări vor încânta publicul sibian cu arii din opere celebre.
Festivitatea de deschidere ce are loc luni, de la ora 19, va fi urmată de un recital al primului laureat al concursului, pianistul Slavomir Zaranok din Belarus. Programul recitalului cuprinde lucrări semnate de. Chopin, S. Yaranok şi F. Liszt. Intrarea pentru acest eveniment este liberă.
“Iată că, după 20 de ani, revine la Sibiu, în calitate de invitat la festivitatea de deschidere, pianistul  Slavomir Zaranok ” a declarat Ioan Boijin, directorul Filarmonicii Sibiu.
Anul acesta vor fi prezenți atât concurenți din România, cât și din Rusia, Ucraina, Moldova și Italia. Volumul complet cu lucrările pianistului Carl Filtsch, care a  dovedit, de la cea mai fragedă vârstă, o predispoziție genială pentru muzică, reprezintă o noutate în ceea ce privește dedicația oamenilor care, timp de 20 de ani au reușit să ridice festivalul la un nivel internațional. Acest volum cu operele copilului minune al sec XIX, va fi dăruit fiecărui participant la concurs.

Concurs cu trei categorii de vârstă

Concursul se va desfășura, ca și în anii precedenți pe trei categorii de vârstă. Prima categorie, categoria A, cuprinde participanți cu vârsta până la 12 ani. Categoria B  cuprinde participanți cu vârsta cuprinsă  între 12- 16 ani, iar categoria C cu vârsta cuprinsă între 17 și 30 de ani. Spre deosebire de anii precedenți, anul acesta, numărul celor care s-au înscris la categoria C este dublat.
Din juriu vor face parte Peter Szaunig – pianist, compozitor și președintele juriului, Tatiana Levitina din Rusia – profesor la conservatorul “P.I. Ceaikovski”, Daniela Andonova - profesor la Academia Națională de Muzică “P. Vladigherov” din Sofia, Angela Brownridge - pianist concertist din Marea Britanie, Vlad Dimulescu - profesor la Universitatea Națională de Muzică București, Csiky Boldizsár - profesor la Academia de Muzică “Gh. Dima” din Cluj-Napoca și Nadia Preissler - professor la Münchener Musikseminar.
Seara de marți, 7 iulie, va fi dedicată Cvartetului Enescu din Franța, care, la ora 19, în cadrul Bibliotecii Astra Sibiu va delecta publicul cu cvartete de coarde de A. Dvorak şi F. Schubert. Preţul unui bilet pentru acest recital este de 16 lei, cu reducere de 50% pentru elevi, studenți și pensionari.
 „Dacă încercăm să facem un bilanţ al tuturor ediţiilor desfăşurate de-a lungul anilor, între 1995-2015, putem privi retroactiv cu o deosebită satisfacţie evoluţia, eficienţa şi succesele îmbucurătoare obţinute” a declarat prof. Peter Szaunig, preşedintele juriului şi co-fondator al acestui concurs.
Ediția a XX-a a Concursului-Festival Internațional de Interpretare Pianistică și Compoziție “Carl Filtsch” este realizată cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Sibiu, acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu.

Foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 775

Paula Văleanu

de Paula Văleanu

Cultură
Telefon:
0751 057 240

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus