Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Singura femeie intructor auto din Sibiu. "Atentie, femeie la volan!"

Singura femeie intructor auto din Sibiu.

Chiar dacă suntem în 2015, idei preconcepute de genul ”anumite meserii nu pot fi făcute decât de bărbați” încă există. Pentru unii. Nu și pentru Paula Budaș. Paula e o fată filiformă, cu ochi mari de copil curios, care își petrece zece ore pe zi muncind ca instructor auto. La o primă privire, tânăra de 28 de ani pare prea finuță ca să ți-o imaginzi în mijlocul traficului, urlând la șoferii care claxonează mașinile de școală sau la un elev neatent. ”Sunt eu calmă în general, dar când trebuie ridicat tonul, îl ridic și are efect, mă fac înțeleasă”, mărturisește Paula.
 
DSC 4507
 
Paula Budaș nu e doar prima femeie instructor auto din Sibiu, dar e și singura. Pasiunea e veche, meseria o practică de aproape trei ani. Povestește că a început să ”fure meserie” pe la 16 ani, când își însoțea tatăl ”la poligon, unde petrecea mult timp cu elevii, că și el e tot instructor auto”. ”Mi-a plăcut să conduc și la 18 ani am dat examen și mi-am luat carnetul pentru toate categoriile, mai puțin categoria D, căci pentru ea trebuia să am 21 de ani ca să dau examen. Și eu îi tot spuneam la tata că vreau să mă fac instructor, dar eram o fire mai agitată și nerăbdătoare, iar el îmi spunea să mă potolesc că nu e de mine. Așa că am așteptat să treacă cinci ani de când aveam carnetul, că așa e regula ca să poți lua atestatul de instructor, m-am dus și m-am înscris fără să știe nimeni. Și am luat”, își amintește Paula.
”Atenție! Femeie la volan!”
Într-un Volkswagen Up, de pe scaunul din dreapta, Paula își îndrumă zilnic elevii ”majoritatea fete, dar am și băieți, generația tânără nu are concepții învechite”. Cele mai amuzante momente i se par și acum, după ani, cele în care șoferii opresc mașina, lângă ea, la semafor și ”fac ochi mari când văd două fete în mașină, iar după ce pleacă mai și întorc capul, să se asigure că au văzut bine”. Paula spune că-i mândră de meseria pe care o practică și mai ales că o practică cu drag. Mașină personală nu are și spune că deocamdată nu îi trebuie, dar când o să vrea să își cumpere una, cu siguranță va alege un microbuz ”nu știu, dar îmi plac mașinile mari și cred că într-o zi tot o să îmi iau un microbuz”.
De discriminare a tot avut parte, iar la început ”era un pic deranjant, mai ales când claxonau”, acum însă, când mai întâlnește câte un șofer mai necioplit, se amuză de prostia lui. ”Era ciudat la început, claxonau că vedeau femeie la volan, erau destui șoferi needucați care strigau ”Atenție mă, că-i femeie la volan” și alte prostii, dar în timp am devenit imună, acum râd când întâlnesc câte unul. Nu știu cum se întorc alții de la serviciu, dar eu ajung în fiecare seară acasă mulțumită, că fac ceea ce îmi place. Asta mi-e meseria și o fac cu drag. Restul nu contează, căci de idei preconcepute dăm la tot pasul, important e să nu le lăsam să ne doboare”, mai spune Paula.
Și când a început să își caute un loc de muncă au apărut piedici, dar sibianca nu s-a lăsat descurajată și până la urmă a ajuns la școala de șoferi Combi, iar ”Sorin Jurju mi-a dat o șansă să practic și îi sunt mai mult decât recunoscătoare pentru faptul că nu m-a considerat o femeie care nu poate face ”o meserie de bărbat”, cum au făcut alții”.
Viitorul pentru Paula: în continuare fără incidente în trafic, un pic mai mult timp liber de care să se bucure citind și poate, la anul, atestatul de instructor auto pentru categoriile C și E.
 
DSC 4498

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 6929

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

23 comentarii

Maria

Acum 8 ani

Felicitări Paula, ești dovada clară că femeile nu sunt un pericol la volan , dimpotrivă ele pot învăța și pe alții să conducă
Raspunde

Bianca

Acum 8 ani

Bravo Paula! Suntem mândrii de tine!
Raspunde

Bianca

Acum 8 ani

Bravo Paula! Suntem mândri de tine!
Raspunde

claudia

Acum 8 ani

Surioara mea tine-o tot asa. Pupici
Raspunde

Soso

Acum 8 ani

Scoala Combi se mândrește cu tine!!!
Raspunde

valeria

Acum 8 ani

bravo Paula
Raspunde

Diana Budas

Acum 8 ani

bravooooo cumna,
Raspunde

maria

Acum 8 ani

Bravo Paula !!!! dovada ca femeile sint peste tot, nu numai la cratita !!!!!!
Raspunde

jurju

Acum 8 ani

Dar jurju sorin ce mai e pe acolo... Tot băgător de seamam
Raspunde

Odin

Acum 8 ani

Felicitari si succes in continuare!
Raspunde

jurju

Acum 8 ani

Felicitări ptr aceasta doamna... Păcat că lucrează la cetățeanul Juriu Sorin. .. E o mizeție de om.... Oare la cine sta în chirie....la cel care i tine spatele de ani de zile....
Raspunde

marian

Acum 8 ani

Suntem mindri cu tine bubu
Raspunde

Bogdan

Acum 8 ani

Bravo vecinooooo si mult succes in continuare!
Raspunde

cosmin marian

Acum 8 ani

Paula...no comment...FELICITARI! (un fost instructor).
Raspunde

Viorel Câmpean

Acum 8 ani

De ce e păcat ca lucrează la Jurju Sorin? Cred ca nu il cunoașteți cu adevărat si eu lucrez tot la el sunt foarte multumit,bineînțeles mândrii de colega noastră Paula iar pana acum dintre toti conducătorii de școli este omul cu cel mai mare suflet care intradevar tine la instructori,oferind cele mai bune condiții de muncă
Raspunde

Larisa

Acum 8 ani

Bravo, Paula! O recomand oricui pe Paula, este un instructor de exceptie.
Raspunde

Deac Vera

Acum 8 ani

Cum pot afla urgent nr. de telefon al domnisoarei,sau d-nei Paula?Va rog!
Raspunde

Georg:_Pentru 17. Deac Vera

Acum 8 ani

INTERNET, Google:___ Top Instructori Auto___ DUMITRITA PAULA BUDAS___ Sibiu___ Telefon: ___ 0269 431 957 • via școala de șoferi BIG COMPANY SRL___ 0745 751 355 • via școala de șoferi COMBI PROMO SRL____ ***www.topinstructoriauto.ro/instructori/sibiu/dumitrita.paula.budas
Raspunde

Georg:_Pentru 17. Deac Vera

Acum 8 ani

Acum vad, numerele de telefon sunt si pe masina din poza, dar unul e diferit.
Raspunde

Soso

Acum 8 ani

Telefon Paula 0744450072
Raspunde

Soso

Acum 8 ani

Știu cine esti.Un instructor cu o Dacie,ar fi ok din partea ta să-ți spui numele!!!
Raspunde

jurj2

Acum 7 ani

vioreleeeee,ce conditii bune de munca iti asigura jurj si scoala combi?ne spui si noua?
Raspunde

Soso

Acum 7 ani

Marcelino iarasi comentezi.Nu ai de lucru la Carpatica???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus