Luni,
06.05.2024
Parțial Noros
Acum
7°C

Viata buna? Tot la trei zile, unul din sibieni incearca sa isi ia viata

Psihologii, psihiatrii şi medicii de la Urgenţe spun că rata tentativelor de suicid în rândul sibienilor este într-o creştere galopantă, iar fenomenul are toate şansele să se extindă în următorii ani. Specialiştii admit că sunt două cauze majore: depresia şi erodarea valorilor morale, care îi transformă pe mulţi în inadaptaţi din punct de vedere social.
 
Statistica Spitalului Clinic Judeţean arată că, anul trecut, în Urgenţe au fost înregistrate 129 de tentative de suicid, „mai multe decât în anii precedenţi”, respectiv o tentativă la 2,8 zile. „Sibienii care au ajuns la Urgenţe după ce au încercat să se sinucidă aveau între 18 şi 84 de ani. Metoda preferată de sinucigaşi este ingestia de medicamente, urmată de auto-agresare cu obiecte ascuţite, respectiv înjunghiere, iar pe locul trei se află tentativa de suicid prin spânzurare. Anul acesta, până în 20 martie erau deja înregistrate 26 de tentative de suicid la Spitalul Judeţean”, spun reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean.
Cauza principală rămâne depresia, în forme severe. Tulburările depresive sunt afecţiuni ale creierului, iar unele forme ale depresiei sunt transmise ereditar. Depresia poate apărea şi la persoanele fără istoric familial de depresie. De asemenea, anumiţi factori psihologici (cum ar fi anumite situaţii dificile de viaţă, traumele, pierderea cuiva drag, o relaţie problematică sau orice altă situaţie stresantă) pot conduce spre un episod depresiv. Alte episoade depresive pot apărea cu sau fără un motiv evident, spune psihologul Aniela Sârbu.
„Sinuciderea a existat şi va exista întotdeauna, nu e ceva ce poate fi controlat. Dar problema majoră care se pune este dacă e datorată unei cauze patologice sau nu. Se caută mereu explicaţii, dar sinuciderea nu se poate explica. Cea de cauză patologică e de regulă întâlnită în spitalele de psihiatrie, iar cea socială ţine de mai muţi factori, e vorba de cum e construcţia omului în drumul său spre maturitate. Căci dacă construcţia e slabă, acesta se fisurează uşor şi totul ajunge să i se pară greu şi aşa se ajunge la sinucidere. Da, cu certitudine, tentativele de suicid sunt întâlnite mult mai des în prezent, decât în ultimii ani. Explicaţia, consider eu, este că societatea a pierdut din valorile umane, iar acest lucru a dus la degradare sub aspect individual, familial şi social. Dacă omul nu poate fi coagulat de aşa manieră încât să facă faţă vieţii în societate, atunci apare sinuciderea. Aceasta e o decizie individuală, de fiecare dată, dar uneori se asociază cu alte comportamente, cum a fost de exemplu cazul pilotului german care a prăbuşit avionul în munţii Franţei”, spune psihiatrul Gheorghe Talău, din cadrul Spitalului de Psihiatrie din Sibiu.
 
Riscul de sinucidere - de patru ori mai mare la bărbaţi 
 
Psihologii spun că depresia este mult mai des întâlnită la femei decât la bărbaţi, iar factori biologici, ciclul de viaţă, hormonal şi alţi factori psihologici prezenţi în viaţă unei femei, pot avea legătură cu rata mai crescută a depresiei la femei. Femeile sunt cu 70% mai mult decât bărbaţii vulnerabile la a face depresie de-a lungul vieţii. Cu toate acestea, tendinţele de suicid apar mai frecvent la bărbaţi.
„Rata tentativei de suicid este mai ridicată în cazul femeilor, dar suicidul este mai frecvent în cazul bărbaţilor, care folosesc metode letale de suicid, ca de exemplu arme de foc, spânzurătoarea, spre deosebire de femei care preferă supra-medicaţia sau tăierea venelor. De două ori mai multe femei raportează depresia, dar la bărbaţi riscul de sinucidere e de patru ori mai mare decât la femei”, mai spune psihologul Aniela Sârbu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

2 comentarii

giovani

Acum 9 ani

e normal s-a cedezi o data cind constati ca dupa o viata de munca ,in loc s-a te bucuri de truda muncii tale vreo 40 -45 de ani ,te trezesti cu o pensie de 4-500 roni cu toate idexarile facute de de guvenu ponta ,si vine mai ales ,iarna utiltatile ,ca de medicamente si papica nu mai povestim ,valoarea a 3 pensii lunare te apuca depresia si gata un pas pina la agatat de grinda ,si uite asa a mai scapat statu de unu cu pensie nesumtita dupa spusele lui toasu boc ,adio ,pensi si salari nesimtite [400 roni ]
Raspunde

dw

Acum 9 ani

Asa este
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus