Sâmbătă,
18.05.2024
Parțial Noros
Acum
18°C

Klaus Iohannis, alături de baronul Brukenthal și savantul Oberth într-o carte pentru copii editată la Sibiu

Klaus Iohannis, alături de baronul Brukenthal și savantul Oberth într-o carte pentru copii editată la Sibiu

Președintele României, Klaus Iohannis, este prezent nu numai în buletinele de știri sau în paginile ziarelor, ci și în cărțile pentru copii. Numele acestuia este pus alături de cunoscute personalități cu origini săsești din Transilvania.

Anul trecut, la editura Honterus de la Sibiu a fost editat un caiet cu ghicitori și puzzle-uri pentru copii, la inițiativa Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României. Caietul se numește „Kirchenburgen Rätselspaß” (Puzzle-uri distractive despre bisericile fortificate). Este vorba despre o ediție color pentru cei mici care, datorită unor întrebări sau imagini sugestive, pot afla mai multe despre regiunea Transilvaniei în general și despre bisericile fortificate în special.

Caietul conține ghicitori, rebusuri, zicători, jocuri de cuvinte și alte tipuri de jocuri educative în care trebuie completate cuvinte lipsă, identificate expresii potrivite sau trebuie ghicite culorile unor steme ale localităților din Transilvania.

Caietul este promovat de comunitatea germană, alături de cărțile de cultură sau istorie editate la Sibiu, cu ocazia diverselor evenimente la care aceștia participă. Spre exemplu, participanții la simpozionul de vineri, organizat de FDGR cu ocazia marcării a 30 de ani de parteneriat româno-german, au avut ocazia să-l răsfoiască.

La pagina 12 a caietului găsim un exercițiu-labirint, în care sunt imaginile a cinci personalități cu origini săsești, respectiv cinci imagini pentru care utilizatorul trebuie să identifice cu care dintre acestea se potrivește: Biserica Sfânta Margareta din Mediaș, Biserica Neagră din Brașov, Casa Lutsch din Sibiu, Palatul Brukenthal din Sibiu și o rachetă spațială.

Printre personalitățile ilustrate se numără baronul Samuel von Brukenthal (1721-1803), profesorul și pastorul luteran sas născut la Mediaș Stephan Ludwig Roth (1796-1849), savantul, unul dintre fondatorii rachetei și astronauticii Hermann Oberth (1894-1989), fondatorul gimnaziului săsesc din Brașov, din curtea Bisericii Negre, Johannes Honterus (1498-1549), dar și fostul primar al Sibiului, actual președinte al României, Klaus Iohannis (născut în 1959). Pentru Klaus Iohannis este atribuită imaginea Casei Lutsch din Piața Mare, acolo unde în prezent se află sediul FDGR. Curios este că „drumul” lui Iohannis este cel mai lung, iar titlul exercițiului este „Derutații sași ardelei”, cu următoarea descriere a sarcinii: „Cinci sași celebri s-au rătăcit. Ajutați-i să-și găsească drumul spre casă, evidențiindu-le drumul cu creioane colorate”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2627

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

8 comentarii

Vivi Dragan

Acum 1 an

Nu apare si langa Ciolacu ? De cand a predat peneleul la pesede se identifica mai mult cu pesedisti decat cu sasii.
Raspunde

Klaus von Golfental

Acum 1 an

Puteau face o pagina doar cu presedintele Iohannis penduland intre cele 6 ( pardon, 5) case...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

DORA DR

Acum 1 an

Care este problema si eu am 4 case si nu sunt Johannis ?
Raspunde

Mihai Tanase

Acum 1 an

Marele tau noroc este ca internetul exista si ca poti sa-ti etalezi frustrarile.
Raspunde

Klaus von Golfental

Acum 1 an

Si dumneavoastra tot din meditatii "la negru" si una prin frauda?
Raspunde

Chirica

Acum 1 an

O fi finantat cartea chiar Johhan al nost'? Probabil e singurul mod in care poate ramane in istorie...
Raspunde

Mihai Tanase

Acum 1 an

Te roade, faci spume...
Raspunde

Alex

Acum 1 an

Lui Iohannis i-ar fi stat mai bine langa Baronul Munchausen.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus